Olguţa Vasilescu, urecheată de pensionari

0
467

Spre deosebire de alţi ani, când în sală se aflau doar câţiva pensionari, mai mulţi craioveni s-au arătat mai interesaţi de dezbaterea pe buget. De această dată, sala de şedinţe a Primăriei Craiova a fost plină de cetăţeni, care au venit cu propuneri punctuale de investiţii în cartiere. Unele dintre acestea s-au regăsit deja în buget, iar câteva au fost însuşite de municipalitate. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a avut parte de mulţumiri, dar şi de critici.

Locuitorii oraşului au fost invitaţi, ieri la prânz, la sediul Primăriei ca să afle cum se vor cheltui banii şi, implicit, să vină cu propuneri pe marginea bugetului din acest an. Dezbaterea a durat peste trei ore, în prima parte au fost arătate, pe capitole, de unde provin veniturile şi unde se vor duce, apoi primarul Lia Olguţa Vasilescu a prezentat lista de investiţii pe care şi-o propun autorităţile în 2016. Edilul a comentat fiecare proiect în parte, insistând pe cele care se vor implementa cu fonduri europene, apoi a dat citire listei cu cele 80 de străzi care vor fi reparate în acest an.

Precizările primarului

 Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a accentuat, în final, faptul că nu au fost crescute taxele şi impozitele în acest an şi că s-au accesate cele mai multe fonduri europene. ”Bugetul poate fi mai mic decât al altor oraşe, dar să nu uităm că avem cele mai mici taxe. Am atras 119 milioane de euro, fonduri europene, şi suntem pe primul loc în ţară şi, tot pe primul loc suntem şi la banii atraşi de la bugetul naţional. Sperăm să avem în continuare trecere la Guvernul României”. O altă precizare pe care a făcut-o Olguţa Vasilescu a fost că, dacă pentru funcţionarea instituţiilor s-au acordat banii 100%, dar la investiţii au fost prevăzute fonduri doar până în luna iunie, când se termină mandatul. „Din luna iunie încolo, vom face însă o rectificare”, a explicat primarul Craiovei.

S-a cerut redeschiderea Pieţei Orizont

Din sală, au venit mai multe propuneri. Deşi nu toate au fost la obiect, multe dintre solicitările cetăţenilor s-au referit la rezolvarea unor probleme din cartiere. Liviu Marinescu, de pildă, a solicitat redeschiderea Pieţei Orizont, amenajări decente la staţia 30 RAT Craiova şi plantarea de arbori în locurile care au mai rămas libere în parcările asfaltate, toate problemele ridicate fiind întâlnite în cartierul Craioviţa Nouă. Primarul i-a răspuns că s-au făcut multe pentru acest cartier, care a fost asfaltat în proporţie de 60%, iar în luna iunie va fi reabilitat în totalitate. Cât  priveşte piaţa, aceasta va fi redeschisă tot în acest an.

Reproşuri pentru mirosul din cartierul Mofleni

Craioveanul Șerban Pică a întrebat autorităţile dacă vor închide groapa ecologică de la Mofleni pentru ca aerul să nu mai miroase urât atunci când se va desachide Water Park-ul. Acesta a cerut să se reabiliteze străzile Coşuna şi Bucovăţului, pe unde se va face accesul, şi să se ilumineze pe timp de noapte. Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a răspuns că groapa de gunoi este singurul depozit ecologic conform din toată regiunea şi că nu poate fi închis deoarece este legat de implementarea masterplanului pe deşeuri al judeţului, dar că prezenţa acestuia nu va împiedica deschiderea şi funcţionarea parcului de distracţii. De asemenea, strada „Coşuna” a fost prinsă pentru reabilitare în acest an.

Referendumul antinuclear, posibil în luna iunie

Luminiţa Simoniu, coordonatorul grupului de acţiune civică care militează pentru organizarea unui referendum antinuclear la Craiova, i-a cerut primarului ca, pentru a se face economii la buget, să accepte ca referendumul să fie organizat în aceeaşi dată cu alegerile locale. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că, în principiu, este de acord cu această propunere pe care o va transmite spre studiu autorităţii electorale centrale. „Mărturisesc că aş fi pentru acest referendum, dar trebuie să vedem dacă pot fi folosite aceleaşi secţii de votare”. Grupul de iniţiativă a strâns peste 15.000 de semnături pentru organizarea referendumului împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui, dar autorităţile locale au motivat că necesită cheltuieli prea mari – 150.000 de euro.

S-au promis toate utilităţile pentru cartierul Veterani

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a avut parte de mulţumiri, dar şi de critici din partea craiovenilor. Un cetăţean a ţinut să îi mulţumească pentru că, în sfârşit, a fost trecută în buget extinderea reţelei de energie electrică în cartierul Veterani. ”Vă mulţumim şi noi pentru mulţumiri. Și cred că aţi văzut că a fost prins şi cu reţea de apă şi canalizare, deci cu tot, da?”, i-a spus primarul. Criticile au venit din partea tinerilor care i-au reproşat primarului lipsa de transparenţă în privinţa bugetului, în sensul că, pe site-ul primăriei, nu se găseşte şi bugetul din 2015 şi, astfel, să se poată face o comparaţie. „Bugetul e disponibil pe site. Dacă vă aşteptaţi să vă bată cineva la uşă şi să vi-l dea, atunci mai aşteptaţi”, a fost răspunsul ironic al primarului.

„Și voturile noastre contează”

Olguţa Vasilescu a fost urecheată şi de pensionari. Marian Trifan, care este preşedintele pensionarilor militari, a revenit cu o cerere mai veche de a i se acorda un spaţiu în care să se întâlnească pensionarii. „Și voturile noastre contează şi trebuie să ţineţi minte că, în Craiova, există pensionari care vor să trăiască şi care au făcut ceva pentru acest oraş”. Trifan i-a reproşat primarului că, în ciuda faptului că a promis, nu a participat la nici una dintre întâlnirile organizate de către pensionari, apoi i-a solicitat să se întâlnească atunci, după dezbatere, cu o parte dintre aceştia. „Faceţi acest lucru?”. „Dacă mă întâlnesc cu pensionarii? Păi am încotro?”, i-a replicat, zâmbind, Olguţa Vasilescu. Marian Trifan a propus a Primăria să preia în subordine Clubul pensionarilor, dar nu a primit un răspuns favorabil.