Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” va mai rămâne deschisă la Craiova încă două luni

0
268

Planificată iniţial pentru a fi prezentată la Craiova în intervalul 19 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, expoziţia intinerantă „Aurul şi argintul antic al României” continuă să fie găzduită de Muzeului Olteniei până la data de 1 aprilie a.c. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, decizia de a prelungi perioada de expunere se datorează şi interesului crescut al publicului din regiunea Olteniei, înregistrându-se deja un număr impresionant de vizitatori, peste 7.000 până în prezent. Expoziţia poate fi vizitată la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14), zilnic, de luni până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Preţurile biletelor sunt cele practicate în mod obişnuit de muzeul craiovean: 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Fiind considerat cel mai mare proiect cultural expoziţional al României din ultimii 25 de ani, realizat la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în cooperare cu 32 de instituţii muzeale din ţară, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” prezintă unele dintre cele mai spectaculoase artefacte de aur şi argint descoperite pe teritoriul ţării noastre.

„Expuse într-un spaţiu cu aspect de-a dreptul insolit, piesele reprezintă un adevărat spectacol cultural oferit vizitatorilor, un tot unitar realizat urmare a unui efort îndelungat de elaborare în forme concrete a unor idei istorice de o profunzime şi abstracţiune deconcertate. Chiar de la primul contact cu spaţiul expoziţional, vizitatorul rămâne impresionat şi de armonizarea subtilă şi deplină dintre arhitectonica spectaculoasă a ansamblului şi desfăşurarea treptată a celor peste 1.000 de obiecte din aur şi argint”, spun reprezentanţii Muzeului Olteniei.

Potrivit acestora, varietatea deloc întâmplătoare a artefactelor istorice expuse validează, fără echivoc, un demers cultural pe placul tuturor categoriilor de public, îndeplinind cu succes criteriile eligibile ale argumentaţiei unei sinteze istorice ce deschide – sau măcar incită şi facilitează doritorilor – o cale de cunoaştere directă către cea mai spectaculoasă şi strălucitoare parte a istoriei României.

Punctele de atracţie din cadrul expoziţiei, numeroase ca formă şi diversitate, se impun publicului gradual – de la fascinantele brăţări dacice de aur, monedele de tip Koson până la fabulosul tezaur de la Pietroasele.

Gradul de adresabilitate şi accesibilitate, atât ca formă, cât şi conţinut, ale spectaculoaselor piese de patrimoniu naţional prezentate de Muzeul Olteniei creşte considerabil pe segmentul publicului oltean, în condiţiile în care instituţia craioveană participă la acest proiect cu 89 de piese din aur şi argint. Între ele se remarcă tezaurul de la Vârtop, compus din 45 de monede şi numeroase alte obiecte de podoabă, dar şi piese din aur de la Romula (un medalion şi un inel), sau din siturile arheologice din judeţele Dolj (Moţăţei, Drănic, Daneţi, Maglavit, Fântânele), Mehedinţi şi Olt. Printre cele mai impresionante piese se regăsesc un disc metalic, parte a unui scut datat la sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului.