În perspectiva procesului de regionalizare a României, un grup de oameni de afaceri din Oltenia – mai exact, 20 de firme – a încercat să fure startul şi a înfiinţat, zilele trecute, „Patronatul Întreprinderilor de la Mici la Mari Oltenia”, primul de acest gen înregistrat la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Judeţean Dolj.
Mai mulţi oameni de afaceri din Oltenia au înfiinţat un patronat care se doreşte a fi un partener veritabil de dialog pentru viitorul guvern regional. Iniţiativa nu este patentată de întreprinzători olteni, ea fiind inspirată de la oamenii de afaceri străini, din statele membre ale Uniunii Europene, unde regionalizarea s-a făcut cu mult timp înainte.
„Suntem 20 de firme fondatoare şi ne-am gândit să înfiinţăm un patronat care să funcţioneze în conformitate cu Legea nr. 62/2012, ca o structură nouă. De acum înainte, vom fi interesaţi să mărim numărul membrilor, ca să devenim un patronat puternic, o voce în regiunea Oltenia, pentru că scopul pe care ni l-am propus prin această iniţiativă este în primul rând ca acest patronat să fie un partener de discuţii pentru guvernul regional, care se va înfiinţa până la finele anului, pentru instituţiile regionale care vor activa, de asemenea, începând cu anul viitor. Adică, un fel de partener de dialog regional…”, a precizat Valentin Cristea, preşedintele „Patronatului Întreprinderilor de la Mici la Mari Oltenia”.
Consiliul Naţional al IMM-urilor nu s-a desfiinţat
Valentin Cristea a mai spus că în alte regiuni ale ţării s-a optat pentru o variantă mai simplă: s-a transformat Consiliul Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) într-un Patronat Regional. Însă la nivelul regiunii Oltenia s-a optat pentru varianta unui patronat nou-nouţ. „Noi am mers pe o altă variantă, şi anume pe aceea de a ne strânge vreo 20 de firme şi de a înfiinţa un patronat, iar Consiliul Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România, care a fost înfiinţat ca formă asociativă, a rămas neatins, el va funcţiona în continuare în baza Legii nr. 26, adică în baza legii în care fiinţează toate asociaţiile şi ONG-urile din această ţară. Adică va avea propria activitate şi nu va avea nimic în comun cu noul patronat, numai că o parte din firmele care fiinţează în acest Consiliu va exista şi în noul patronat, deoarece nu sunt condiţii impuse”, a mai spus preşedintele noului Patronat, Valentin Cristea.
Modelul, luat din UE
Aşadar, noua entitate patronală s-a înfiinţat pentru a fi un partener de dialog al viitoarelor organizaţii regionale şi a luat ca model patronatele din statele membre ale Uniunii Europene, unde regionalizarea s-a făcut cu mult timp înainte ca ele să adere la UE. „Modelul nu este nou. Nu l-am înfiinţat noi, acum. În toate statele membre ale Uniunii Europene firmele sunt strânse în patronate regionale şi acestea, de regulă, îşi propun să adune cât mai multe firme membre mici şi mijlocii, ale căror interese să fie promovate la nivel de regiune. Aşa vom face şi noi. Acum suntem abia la început şi sper că ne vom impune la nivel de regiune, deoarece aceasta nu se va putea dezvolta dacă patronatul nostru nu se va implica. Peste tot în lume întreprinderile mici şi mijloci au un rol semnificativ în dezvoltarea unei regiuni, implicit a unei comunităţi locale. Noi suntem cei care putem crea cu adevărat locuri de muncă sustenabile”, a spus Valentin Cristea.