DNA a clasat dosarul “Faţada”, în care Lia Olguţa Vasilescu era acuzată de luare de mită şi spălare de bani

0
520

Direcția Națională Anticorupție a decis clasarea dosarului „Fațada”, în care Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, era acuzată de luare de mită şi spălare de bani. Anunțul a fost postat şi de aceasta, pe pagina sa  de facebook.

„După patru ani de hărțuire sistematică, interceptări, abuzuri asupra unor apropiați care nu aveau altă vină decât că au vrut să mă ajute ca orașul Craiova să devină unul mai frumos, de denigrare, de stres pentru mine și familia mea, astăzi, am primit vestea clasării unui dosar pentru care am fost reținută și încătușată” a scris Olguța Vasilescu, într-o postare pe Facebook. La declanșarea anchetei, Lia Olguţa Vasilescu a fost reținută pentru 24 de ore și ulterior plasată în arest la domiciliu. Tribunalul Bucureşti a decis, la sfârșitul anului 2016, retrimiterea la DNA a dosarului Liei Olguţa Vasilescu, în care a fost acuzată de patru fapte de luare de mită pe care le-ar fi comis când era primar al Craiovei pentru ca procurorii să precizeze care sunt obiectul şi limitele judecării în cazul fostului edil, iar la începutul lui 2017 Curtea de Apel București a menținut decizia, în ciuda contestațiilor depuse de parchet.

Totul a pornit de la concertul lui Goran Bregovici

În data de 19 iulie 2016, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit. Potrivit rechizitoriului, în 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. Anchetatorii afirmau că, în cadrul donaţiilor, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin (Goran Bregovici). Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei. Fostul senator PSD Radu Preda, city manager al Craiovei la data săvârşirii faptelor, care era acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de spălare de bani a fost, la rândul său, scos de sub urmărirea penală.

Şi oamenii de afaceri implicaţi au fost scoşi de sub urmărirea penală

DNA a dispus şi ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauză prin ordonanţa din 7 iunie 2016, respectiv ridicarea sechestrului bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Radu Preda şi a Elenei Popescu, preşedintele Asociaţiei “Pro Craiova”, asociaţia non-profit prin care s-au derulat sponsorizările, precum şi ridicarea popririlor asupra sumelor de bani deţinute de Preda, Popescu şi Vasilescu în unităţile bancare din România. DNA a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora „au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabiliate”.