Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova a celebrat Ziua Națională a României, sub motto-ul ”Uniți, suntem mai buni!”. Au fost ţinute alocuţiuni, prelegeri despre istoria României. Momente deosebite au fost oferite de Orchestra “Ion Găvenea – Moroianu” a liceului, care, după o istorie plină de succese, a fost reînfiinţată în urmă cu doi ani.
Activitatea a fost coordonată de prof. dr. Cristian Dumitru Pătrașcu, director al instituţiei de învăţământ, prof. Sorin Dumitrescu, director adjunct și de preot profesor drd. Marius Lunganu. ”Au fost invitați prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, decanul Facultății de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova și director al Școlii Doctorale de Științe Sociale și Umaniste, care a susţinut comunicarea cu titlul ”Carol I și Epoca Modernă”, prof. Irina Milotinescu, inspector ISJ Dolj, disciplina Istorie, prof. dr. Gabriel Croitoru, cercetător științific principal la Institutul de Cercetări Socio-Umane ”Nicolaescu Plopșor” Craiova, care a ţinut o prelegere despre importanța și semnificația alegerii Soldatului Necunoscut și a lui Amilcar Săndulescu. De asemenea, activitatea a fost continuată de prof. dr. Constantin Arcuș, președintele Societății Cultural-Științifice Rădinești-Gorj, sub bagheta căruia s-a derulat spectacolul ”Hai să dăm mână cu mână!”, susținut de orchestra “Ion Găvenea – Moroianu”, din cadrul liceului, și de grupul vocal ”Cununița”. Activitatea s-a încheiat cu un spectacol oferit de Ansamblul de dansuri al Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Craiova: parada portului popular românesc, dansuri populare românești, melodii populare interpretate la clarinet și vocal”, a precizat Cristian Dumitru Pătraşcu.
File de istorie
Cristian Dumitru Pătraşcu a menţionat că, “în fiecare an am emoţii, când sunt prezent la aceste manifestări. Cu sprijinul colegilor mei şi al elevilor noştri reuşim să facem tot ceea ce trebuie pentru a fi uniţi”. Prof. univ.dr. Sorin Liviu Damean a prezentat rolul vital al Regelui Carol I, în ceea ce priveşte modernizarea României, acesta fiind strâns legat de Craiova şi Dolj. “Majestatea Sa a fost prezent, pe 2 octombrie 1885, în această clădire, care era “Şcoala fiilor de militari”. Ulterior, a fost Liceul Militar “Dimitrie A. Sturza”, unde au învăţat foarte mulţi elevi, care, ulterior, au devenit personalităţi”, a precizat Sorin Liviu Damean. La rândul său, Gabriel Croitoru a spus: “Suntem aici să celebrăm Ziua Naţională, cea a Marii Uniri. Aici a învăţat şi Amilcar Săndulescu, orfan de război, cel a care a fost desemnat să aleagă osemintele “Soldatului necunoscut”. Amilcar a intrat la Liceul militar de atunci, cu nota 9.98. Din păcate, acesta a decedat, în apele Mării Negre, în mai 1923″. Irina Milotinescu a vorbit despre cei care au pierit în închisorile comuniste. A fost o adevărată lecţie de istorie.
Regal al copiilor
De departe, cei care i-au ridicat pe cei prezenţi în picioare au fost membrii Orchestrei “Ion Găvenea – Moroianu” coordonaţi de Constantin Arcuş, nume predestinat muzicii. Copiii au intrepretat, atât isnstrumental, cât şi vocal cântece patritice, de la Imnul Naţional până la “Treceţi batalioane române Carpaţii! şi “Doamne, ocroteşte-i pe români!”, trecând şi prin “Aşa-i românul!” şi altele.