„Scurt/4: Istorii de inimă neagră” – spectacol de gală la cinema „Modern”

0
145

Omnibusul „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” va fi proiectat la cinematograful Modern din Craiova luni, 1 decembrie, ora 19.00, în prezența Luizei Pârvu (regizorul scurtmetrajului „O lume nouă”), care se reîntoarce în orașul natal cu această ocazie. Luiza Pârvu va fi însoțită de scenaristul și producătorul Toma Peiu, precum și de monteurul Letiția Ștefănescu.

Proiectul „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” este format din scurtmetrajele independente „O lume nouă” (regia Luiza Pârvu, selecție oficială Festival de Brest 2014), „Trece și prin perete” (regia Radu Jude, mențiune specială „Quinzaine des realisateurs” – Cannes 2014), „Kowalski” (regia Andrei Crețulescu, „Cel mai bun scurtmetraj” – Zagreb Film Festival 2014) și „Să mori de dragoste rănită” (regia Iulia Rugină, „Cel mai bun scurtmetraj românesc” – TIFF 2014).

„Scurt/4: Istorii de inimă neagră” strânge laolaltă nume consacrate ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și tinere speranțe (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu), plus legenda vie a muzicii ușoare românești Angela Similea, într-o apariție extraordinară.

Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. Ideea unirii acestor scurtmetraje sub un generic comun s-a născut în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și îi aparține lui Mihai Chirilov (director artistic TIFF 2014): „Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. Dincolo de tonul întunecat și nuanțele sumbre ale fiecărui film în parte, există un condiment de ludic și de inocență care transformă o experiență potențial alienantă într-una plină de emoție, umor negru și vitalitate”.

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul  omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră – din 28 noiembrie în București, Brașov, Botoșani, Craiova,  Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia și Târgu Mureș. Evenimentul are loc cu susținerea HBO România,  Institutului Cultural Român, Jameson România, Uniunii Cineaștilor din România, Club Control și Cărturești.

  • „O lume nouă” (produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan) spune o poveste cu emigranți români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut…
  • „Trece și prin perete” (produs de Ada Solomon și Radu Jude), poveste inspirată de Cehov, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis…
  • Kowalski” (produs de Andrei Crețulescu și Claudiu Mitcu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – și ajunge la o concluzie inevitabil/sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute…
  • Să mori de dragoste rănită” (produs de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță) este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, muzică și destin, desfășurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus.