Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul său proiectul bugetului de stat pe 2012 în forma aprobata de Guvern. Imediat după aprobare, premierul Emil Boc a declarat că bugetul este caracterizat prin următoarele cuvinte: prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă. În timp ce majoritatea preşedinţilor de consilii judeţene spune că investiţiile vor avea de suferit în 2012, Emil Boc declară că vor creşte cheltuielile de la 36,1 mld lei în 2011 la 38,1 mld lei în 2012. Liderii USL, în schimb, sunt de părere că autorităţile locale vor fi condamnate la faliment în 2012, motiv pentru care vor depune un amendament prin care vor solicita ca acestea să îşi menţină actualele cote ce le revin din diverse taxe şi impozite.
Guvernul a aprobat vineri, 25 noiembrie a.c., proiectul bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2012 şi l-a transmis luni Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Premierul Emil Boc a adăugat că România trebuie să rămână prudentă în condiţiile în care există incertitudini legate de criza datoriilor suverane şi imposibilitatea asigurării finanţării lor, instabilitatea pieţelor internaţionale financiare, diminuarea ritmului de creştere economică. Emil Boc a prezentat indicatorii bugetului pentru 2012: creştere economică estimată la 2,1%, o ţintă de deficit bugetar prognozată la 1,9% din PIB, sub procentul de 3% stabilit în Tratatul de la Maastricht, rata medie a inflaţiei pentru 2012 de 3,4%, fiind prognozată la 3,5% la sfârşitul anului 2012. Guvernul menţine la acelaşi nivel cota unică de impozitare, TVA şi contribuţiile de asigurări sociale.
Bugete mari pentru Transporturi, Sănătate şi Dezvoltare Regională
Guvernanţii promit că toate cheltuielile pentru investiţii finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene vor fi majorate de la 36,1 miliarde lei, cât s-a prognozat pentru anul în curs, la 38,1 miliarde de lei pentru 2012. Referitor la evoluţia pensiilor şi salariilor în 2012, premierul Emil Boc a declarat că o eventuală indexare a pensiilor şi recuperare a salariilor bugetarilor se va decide în funcţie de evoluţiile economice interne şi internaţionale.
Bugetele alocate ministerelor sunt următoarele: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – 31,9 miliarde de lei; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 14,9 miliarde de lei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – 14,8 miliarde de lei; Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – 8,7 miliarde de lei; Ministerul Administraţiei şi Internelor – 8 miliarde de lei; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 3,45 miliarde de lei; Ministerul Sănătăţii – 5,5 miliarde de lei; Ministerul Apărării Naţionale – 5,1 miliarde de lei; Ministerul Finanţelor Publice – 3 miliarde de lei; Ministerul Mediului şi Pădurilor – 2,9 miliarde de lei; Ministerul Justiţiei – 2,1 miliarde de lei; Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – 1,4 miliarde de lei; Ministerul Culturii – 713 milioane de lei; Secretariatul General al Guvernului – 712 milioane de lei; Ministerul Afacerilor Externe – 646 milioane de lei; Ministerul Public – 597 milioane de lei; Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – 266 milioane de lei; Ministerul Afacerilor Europene – 86 milioane de lei.
USL solicită ca autorităţile locale să îşi menţină actualele cote din diverse taxe şi impozite
Pentru că majoritatea preşedinţilor de consilii judeţene sunt nemulţumiţi de sumele alocate, USL a anunţat că va depune un amendament comun la proiectul bugetului de stat pe 2012 prin care va solicita ca autorităţile locale să îşi menţină actualele cote ce le revin din diverse taxe şi impozite. De exemplu, Consiliul Judeţean Dolj va primi cu 717 miliarde de lei vechi mai puţin decât în 2011, sumă ce va pune cu siguranţă în dificultate primăriile din judeţ.
„Vom depune un amendament referitor la revenirea la cotele care revin autorităţilor locale din diverse taxe şi impozite. Este foarte clar că toate autorităţile locale vor fi condamnate practic la faliment în 2012, iar, dacă vorbim de banii pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii persoanelor cu handicap, dacă vorbim de banii pentru şcoli sau pentru spitale, aceştia nu pot fi luaţi de la autorităţile locale în 2012, din punctul nostru de vedere”, a spus Victor Ponta.
El a precizat că USL va depune şi un alt amendament comun prin care va cere intrarea „în normalitate” în ceea ce priveşte bugetul ministerului Justiţiei. „Vom încerca încă o dată, prin amendamentul depus la buget, să intrăm într-o normalitate în care bugetul Justiţiei să fie luat de la Ministerul Justiţiei şi să fie trecut, aşa cum prevede legea, de altfel, şi de fiecare dată e amânat cu un an, la ICCJ”, a mai spus Victor Ponta. Liderul PSD a adăugat că cele două amendamente comune vor fi depuse în plus faţă de cele zece puncte deja anunţate de USL.