RAADPFL Craiova, ofertă de nerefuzat pentru înmormântări

0
1701

După ce s-a stabilit că locurile de veci din cimitirele Craiovei pot fi construite numai cu angajații RAADPFL, autoritățile vin acum și cu tarifele pe care regia le percepe clienților interesați. În noua listă de prețuri sunt incluse și toate celelalte servicii care se fac, de obicei, la o înmormântare. 

Pe ordinea de zi a ședinței CLM Craiova, de joi, se află un proiect de hotărâre care se referă la tarifele pe care RAADPFL Craiova le va percepe pentru activități și servicii care au legătură cu cimitirele din oraș. Cu o lună în urmă, aceiași consilieri municipali au aprobat un regulament care prevede ca toate lucrările funerare să fie făcute numai de angajații acestei regii, urmând a se stabili mai târziu prețurile de care trebuie să țină seama clienții. Autoritățile au motivat atunci că preferă să lucreze cu lucrătorii lor pentru ca nici clienții să nu fie trași în piept de zidarii amatori, care nu au niciodată prețuri fixe, dar și ca banii respectivi să intre în conturile regiei pentru a fi folosiți mai departe pentru întreținerea cimitirelor.

Șase tipuri de lucrări funerare

Angajații RAADPFL Craiova execută mai multe tipuri de locuri de veci, fiecare cu prețul ei. Potrivit proiectului, cea mai ieftină lucrare este pentru o groapă simplă, săpată în pământ, pentru care familia celui decedat trebuie să plătească 9,7 milioane de lei vechi. O groapă suprapusă, care are capac și postament pentru cruce, se ridică la valoarea de 22,7 milioane de lei. Pentru un loc de veci cu trei cripte, manopera este de 30,7 milioane de lei. Cavourile sunt cele mai ridicate ca preț. Cele cu patru cripte vor fi construite de angajații RAADPFL Craiova contra sumei de 53,85 milioane de lei. Cel mai scump este, totuși, cavoul cu șase cripte pentru care se percepe un tarif de 69,77 milioane de lei.

Și groparii au prețurile lor

Toate aceste locuri de veci nu sunt placate cu mozaic sau marmură, fiind oferite în stare brută. Dacă familia dorește să le placheze cu marmură, granit sau diferite alte materiale, mai trebuie să suporte o taxă de 2,61 milioane de lei care se plătește pentru eliberarea autorizației de placare a construcției. Potrivit proiectului, regia asigură inclusiv serviciile de înhumare care și ele sunt taxate în funcție de felul cum arată mormântul. Deși este cea mai ieftină ca manoperă, groapa simplă este cea mai scumpă atunci când trebuie să fie înmormântată persoana decedată, tariful groparilor în acest caz fiind de 3,98 milioane de lei. O înhumare într-un cavou este taxată cu 3,96 milioane de lei, iar cele în gropi suprapuse cu 3,5 milioane de lei. Cea mai ieftină înmormântare este într-o groapă cu capac – 2,14 milioane de lei.

Locurile de veci, închiriate pe 7 și 25 de ani

Toate locurile de veci sunt construite pe un teren închiriat într-unul din cimitirele Craiovei, pentru care urmașii celor decedați trebuie să achite o redevență anuală. Sumele au fost stabilite prin același proiect de hotărâre și ele se percep în funcție de zonele în care este plasat mormântul. Ca exemplu, în cimitirul Sineasca, redevența pentru un loc de veci închiriat pe 25 de ani și aflat în zona zero este de 5,26 lei pe metru pătrat pe an, în zona unu – de 3,71 lei pe metru pătrat pe an, iar în zona doi – de 2,18 lei pe metru pătrat pe an. Dacă se închiriază pe 7 ani, sumele sunt mai mari: pentru zona zero – 9,82 de lei pe metru pătrat pe an, pentru zona unu – de 7,78 de lei pe metru pătrat pe an, iar pentru zona doi – de 5,73 de lei pe metru pătrat pe an.