Scandalurile se ţin lanţ pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA şi preşedintele Barack Obama. Nu trece o zi fără să apară noi dezvăluiri în presa de pretutindeni, toate bazate pe documente furnizate de fostul consultant al acestei instituţii, Edward Snowden, actualmente refugiat în Rusia. În paralel cu discuţiile legate de ascultarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel, şi încă din 2002, după cum afirmă presa din Germania, noi focare de tensiune au apărut în Italia şi Spania. În Spania, cotidianul „El Mundo” scria ieri că au fost spionate peste 60 de milioane de apeluri telefonice în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013. Potrivit unui document prezentat ca provenind de la fostul analist NSA Edward Snowden şi publicat de cotidian, agenţia americană „a spionat 60,5 milioane de apeluri telefonice în Spania” de la 10 decembrie 2012 şi până la 8 ianuarie 2013, dintre care „peste 3,5 milioane de apeluri doar pe 11 decembrie”. Ziarul mai susţine că NSA „nu a înregistrat conţinutul apelurilor, ci numărul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numărul de telefon de pe cartelele SIM utilizate şi durata apelurilor”. Ambasadorul SUA la Madrid, James Costos, a fost convocat ieri la sediul Ministerului de Externe, pentru explicaţii. În urma acestei întâlniri, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, José Manuel García-Margallo, a declarat că i-a transmis ambasadorului SUA că este foarte îngrijorat în legătură cu informaţiile privind presupusul spionaj al NSA, adăugând că, dacă acestea se confirmă, ar fi „inacceptabile” şi ar duce la „ruptura climatului de încredere între cele două ţări”, anunţă TVE. În ceea ce-l priveşte, ambasadorul Costos nu a confirmat, nici nu a infirmat aceste informaţii, dar s-a angajat să transmită autorităţilor americane mesajul lansat din Spania, potrivit unui comunicat transmis de MAE spaniol.
Şi în Italia, scandalul numit „Datagate” continuă, după descoperirea faptului că NSA a interceptat în această ţară 46 de milioane de convorbiri telefonice pe lună, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2013, informa ieri presa din Peninsulă, potrivit Agerpres. Într-un articol intitulat „NSA a ascultat în Italia 46 de milioane de apeluri telefoane pe lună”, semnat de corespondentul din SUA al ziarului „La Repubblica”, Andrea Tarquini, se arată că aceste date „îngrijorătoare” au fost difuzate recent de site-ul american „Cryptome”. Datele se referă la perioada 10 decembrie 2010 — 8 ianuarie 2013, în care au fost analizate aşa-numitele „metadate”, adică numărul de telefon apelat, identitatea persoanei apelate şi durata convorbirilor. Cotidianul „Corriere della Sera” din Milano a anunţat că site-ul „Cryptome” susţine că, în total, în întreaga lume, în aceeaşi perioadă, telefoanele controlate în fiecare lună de NSA au fost în număr de 124,8 miliarde, inclusiv în SUA. Principalul cotidian milanez a publicat o listă a ţărilor interceptate, din care fac parte Irakul, Arabia Saudită şi Egiptul, dar şi Pakistan, Afganistan, India, SUA, Iran, Iordania, Germania, Franţa, Spania şi Olanda.
În încercarea de a lămuri problemele şi a cere explicaţii autorităţilor americane asupra presupuselor abuzuri ale „spionilor americani”, la Washington a sosit o delegaţie formată din nouă membri ai Parlamentului European. Însă, în ciuda gravităţii faptelor, directorul de la NSA, Keith Alexander, a refuzat să-i primească pe parlamentarii europeni, care se vor întâlni cu Robert Litt, consilier general al Direcţiei Naţionale pentru Securitate, iar la Casa Albă vor avea o întrevedere cu Karen Donfried, directoarea departamentului Afaceri europene din cadrul Consiliului Naţional pentru Securitate.