Rezidenţiatul intră în linie dreaptă

0
341

Mai puţin de o lună a mai rămas până când absolvenţii facultăţilor de medicină, farmacie şi medicină dentară vor susţine Rezidenţiatul. Concursul va avea loc anul acesta pe data de 25 noiembrie a.c. în şase centre universitare între care şi cel de la Craiova.

Nu mai puţin de 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie din toată ţara s-au înscris la concursul de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii. Aceştia vor concura pe 3.730 locuri şi posturi scoase la concurs. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi, 4.142, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 931 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 298 vor susţine concursul pentru domeniul farmacie. În sesiunea din 2012, dintre cele 3.730 locuri şi posturi scoase la concurs, un număr de 3.310 sunt pentru medicină, 250 pentru medicină dentară şi 170 pentru farmacie.

La fel ca anul trecut, şi în acest an, concursul se va desfăşura, descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie,  pe baza tematicilor anunţate.

Test grilă cu 200 de întrebări

În centrul universitar Craiova concursul se desfăşoară pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov. Candidaţii vor avea la dispoziţie patru ore pentru a completa testul grilă ce cuprinde 200 de întrebări. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post. Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi sau posturile pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare, nu se vor putea alege de alţi candidaţi.

Potrivit celor care organizează concursul de Rezidenţiat, medicii, dentiştii şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri au posibilitatea să încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat. Pe de altă parte, cei care devin rezidenţi pe post  încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare.

Rezidenţiatul pe post şi pentru spitalele clinice

Ca noutate, în acest an, s-a decis organizarea concursului de rezidenţiat pe post şi pentru spitalele clinice, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de susţinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale în ţară.

De asemenea, numărul posturilor scose la concurs nu s-a mai stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au hotărât anul acesta să scadă şi taxa de înscriere. Astfel, absolvenţii facultăţilor de medicină, farmacie şi medicină dentară au scos mai puţini bani din buzunar pentru a se înscrie la conscursul de intrare în Rezidenţiat. Taxa de participare a fost redusă de la suma de 500 lei la 360 lei pentru fiecare participant.

Cuantumul taxei a fost stabilit prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 994/2012. Mai multe informaţii legate de condiţiile de desfăşurare ale concursului de Rezidenţiat se găsesc pe pagina oficială de internet www.rezidentiat.info.