A fost aprobată a doua rectificare bugetară a anului

0
394

Guvernul a aprobat, sâmbătă, a doua rectificare bugetară din acest an, într-o şedinţă care s-a desfăşurat integral în faţa jurnaliştilor, cei mai mulţi bani fiind acordaţi agriculturii. Pe totalul bugetului general consolidat, veniturile indică o creştere de 1,35 miliarde lei, cu un minus de circa un miliard lei la bugetul de stat şi un plus de 2,5 miliarde lei la bugetele locale. Veniturile sunt în scădere inclusiv din cauza faptului că peste un miliard de lei din sumele colectate din TVA sunt transferate către bugetele locale. Creşteri de încasări sunt din accize (210,5 milioane lei), taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi (908,2 milioane lei reprezentând venituri încasate din închirierea benzilor de frecvenţă, reprezentând echivalentul a 204,1 milioane euro), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentând, în principal, vărsăminte din venitul net al BNR), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

În aceste condiţii, Guvernul a tăiat din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care Apărarea, pentru a suplimenta alocările la Agricultură (400 milioane lei pentru subvenţii şi ajutoare), Sănătate, Administraţie şi Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanţi, expertize medico-legale), Educaţie, Justiţie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achiziţionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regională şi Turism, SRI.

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Victor Ponta spunând că există „nişte obligaţii mai vechi”. Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv faţă de furnizorii de bunuri de servicii şi lucrări, premierul spunând că este o obligaţie asumată faţă de FMI şi susţinând că administraţia locală a fost „un fel de Cenuşăreasă în materie de alocări. (…) E vorba foarte mult de firme private, care au lucrări cu autorităţile locale şi care au angajaţi, au de plătit taxe şi nu pot să o facă din cauza acestui blocaj. Împărţirea acestor bani se face pe formula negociată de noi şi existentă în Legea finanţelor publice locale, acceptată cu partenerii noştri internaţionali”. Mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populaţie. „Vă rog să aveţi grijă cu cheltuielile până la sfârşitul anului, altă rectificare nu va mai fi. Să nu veniţi să-mi spuneţi că v-aţi mai adus aminte de ceva sau că a apărut ceva, pentru că nu avem voie să mai facem altă rectificare”, le-a spus Victor Ponta miniştrilor la şedinţa de Guvern de sâmbătă.