Spectacolul „Profu’ de religie” – invitat la Festivalul Tânăr de la Sibiu şi la Excelsior TEEN-FEST Bucureşti

0
579

Montarea Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova „Profu’ de religie”, realizată de Bobi Pricop, după un text de Mihaela Michailov, va fi prezentată săptămâna aceasta pe scenele a două teatre din ţară. Spectacolul a fost invitat la prima ediţie a Festivalului Tânăr organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu, unde va fi jucat pe 30 septembrie, de la ora 18.00, pentru ca a doua zi, pe 1 octombrie, să fie văzut pe scena Teatrului Excelsior din Bucureşti.

Ediţia inaugurală a Festivalului Tânăr de la Sibiu, organizată în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, reuneşte artişti din Franţa, Germania, Polonia, România şi Spania, ce vor prezenta evenimente în sălile Teatrului „Gong”, la Sala Thalia, Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar şi în Librăria Habitus.

Reprezentaţia de la Bucureşti este programată în cadrul Festivalului TEEN-FEST (selecţioner: Oana Borş), care se va desfăşura în perioada 25 septembrie – 2 octombrie. „Festivalul are caracter competiţional, iar spectacolele de teatru vor fi jurizate de criticii de teatru Monica Andronescu şi Mircea Morariu, precum şi de directorul artistic adjunct al Prague Youth Theatre, Rebecca Humphries. Alături de aceştia, EXCELSIOR TEEN-FEST introduce un juriu al adolescenţilor, format din şase elevi, care va oferi un premiu special în cadrul festivalului”, precizează reprezentanţii Naţionalului craiovean.

Romaniţa Ionescu

Programul festivalului din capitală cuprinde spectacole din Bucureşti, Craiova, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Botoşani, proiecţii ale unor filme româneşti premiate la festivaluri internaţionale şi ateliere de dans contemporan, fotografie şi dramaturgie observaţional-empatică. Și actriţa TNC Iulia Colan este prezentă în festival, cu spectacolul său de succes „Flori pentru Algernon” de Daniel Keys, producţie inclusă în repertoriul Teatrului ACT.

Spectacolul regizat de Bobi Pricop, pe un text al Mihaelei Michailov, „Profu’ de religie”, a fost invitat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, graţie unei colaborări stimulatoare dintre regizor, dramaturg şi actorii din distribuţie: Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Raluca Păun, Dragoş Măceşanu şi Cătălin Vieru. Spectacolul a primit Premiul Publicului (locul al II-lea) la cel mai mare festival de teatru contemporan din lume, Festivalul de Teatru „New plays from Europe”, Wiesbaden – Germania (2014), iar regizorul Bobi Pricop a fost distins cu Premiul pentru regie (ex-aequo) la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (2014). Pentru rolul Mara, Romaniţa Ionescu a fost nominalizată la Premiile UNITER 2014, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.