24 de tineri fermieri din cele 14 localităţi care compun Grupul de Acţiune Locală (G.A.L.) Colinele Olteniei – comunele Almăj, Argetoaia, Brabova, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Gogoşu, Greceşti, Işalniţa, Predeşti, Scăieşti, Seaca de Pădure şi Sopot (Dolj), şi comuna Bâcleş (Mehedinţi) – vor avea ocazia să afle ultimele noutăţi cu privire la managementul fermei, agricultură ecologică şi protecţia mediului, datorită unui proiect al SC Neiriama Training Solutions SRL. Denumit „Creşterea competitivităţii în domeniul agricol în G.A.L. Colinele Olteniei”, proiectul, în valoare de 15.030 euro, este finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (F.E.A.D.R.) şi implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.), Axa prioritară 4, Măsura 111 „Formare profesională (training), informare şi difuzare de cunoştinţe”. La conferinţa de lansare a proiectului, care a avut loc în comuna Coţofenii din Dos, au participat, printre alţii, directorul executiv al G.A.L. Colinele Olteniei, Mihaela Ceană, directorul Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu, primarul localităţii gazdă, Vasile Preduca, alături de membrii echipei şi formatori.
Aşa cum a ţinut să mărturisească încă de la început managerul de proiect Cristina Neicu, din partea SC Neiriama Training Solutions SRL, acesta este cel de-al doilea proiect cu fonduri europene câştigat de firmă pe PNDR, primul, care s-a finalizat în luna iulie, adresându-se fermierilor din 15 localităţi de pe Valea Dunării, membre ale G.A.L. Sudolt. „Pentru ca oamenii să afle de cursurile pe care le vom organiza ne-am propus să facem 14 întâlniri, câte una în fiecare comună componentă a G.A.L. Colinele Olteniei. În cadrul acestora, 280 de persoane vor fi informate şi conştientizate cu privire la utilitatea informaţiilor pe care le furnizăm prin intermediul cursurilor, dacă vrei să-ţi deschizi o afacere în domeniul agricol ori să-ţi creşti afacerea”, a explicat Cristina Neicu. Selecţia celor 24 de cursanţi se va face în funcţie de suprafaţa de teren pe care o gestionează şi de domiciliu, care trebuie să fie musai într-una din cele 14 localităţi menţionate. „Criteriul de departajare va fi suprafaţa de teren deţinută, aşa că cine are mai mult teren va avea prioritate. Înscrierile la cursuri încep săptămâna viitoare, iar cursurile propriu-zise vor demara la sfârşitul lui noiembrie”, a completat managerul de proiect. Toţi cei care îndeplinesc condiţiile pentru a participa la cursuri sunt invitaţi să completeze un formular de înscriere, ce poate fi obţinut de la sediul G.A.L. Colinele Olteniei (comuna Coţofenii din Dos, str. Nicu Iovipale nr.170) sau de pe site-ul www.neiriamatraining.ro, şi să-l depună la sediul G.A.L. Colinele Olteniei.
Cursanţilor li se asigură transport şi masă
Cursurile vor avea o durată de 10 zile – din care 5 zile teorie şi 5 zile practică. „Pe perioada cursurilor, cei 24 de cursanţi vor avea asigurat transportul din localitatea de domiciliu în localitatea unde se va desfăşura pregătirea, precum şi o masă. Pregătirea practică se va face în ferme agricole care îşi susţin activitatea pe baza metodelor prezentate în partea teoretică”, potrivit managerului de proiect.
Directorul Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu, a ţinut să scoată în evidenţă faptul că GAL Colinele Olteniei este GAL-ul „care merge cel mai bine din Oltenia. În momentul de faţă, toate localităţile din judeţ şi-au constituit GAL-uri, însă jumătate din ele au mari probleme cu implementarea proiectelor, trebuind să returneze banii. Cele care s-au înfiinţat mai târziu au pierdut trenul, în sensul că nu au accesat fonduri în perioada de programare 2007-2013. Au o şansă în perioada 2014-2020, dar, din păcate, banii vor fi mai puţini”.
La rândul său, primarul comunei Coţofenii din Dos, Vasile Preduca, a ţinut să-şi exprime bucuria cu privire la implementarea acestui proiect în localitatea pe care o conduce, conştient fiind cât de utile vor fi cursurile pentru tinerii fermieri. „La noi există 5.500 de hectare teren arabil, care trebuie muncit şi, dacă s-ar putea, cu mijloace cât mai moderne, ca să facem faţă concurenţei”, a explicat edilul.
SC Neiriama Taining Solutions SRL este o societate româneasca înfiinţată în anul 2011, ce are ca principal domeniu de activitate organizarea de cursuri de formare profesională, atât în domeniul public, cât şi privat. Până în prezent, firma a oferit servicii de formare profesională pentru un numar de peste 1.500 persoane. Aşa cum menţionam, firma este deja la al doilea proiect cu finanţare europeană prin FEADR.
Grupul de Acţiune Locală (G.A.L.) Colinele Olteniei este o asociaţie înfiinţată în anul 2013, care are în componenţă 64 de membri, între care Consiliul Judeţean Dolj, cele 14 comune menţionate mai sus şi 49 de membri din domeniul privat şi societatea civilă, după cum a explicat directorul executiv Mihaela Ceană. Până acum, asociaţia a depus şi implementat sau sunt în curs de implementare 38 de proiecte, în valoare totală de 2,534 milioane euro.