Craiovenii, instruiţi să respecte normele rutiere cu… „accidentul”

0
487

Un tânăr care traversa „Calea Bucureşti”, prin loc nepermis şi fără să se asigure, în apropierea Pieţei Centrale din Craiova, a fost accidentat grav de conducătorul unui autoturism Nissan. O echipă de voluntari de la Crucea Roşie – Filiala Dolj, care trecea prin zonă i-a acordat rănitului primele îngrijiri, până la sosirea ambulanţei şi a poliţiştilor. Întreaga scenă a fost pusă la cale de poliţiştii IPJ Dolj, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, oamenii legii încercând să-i determine pe toţi participanţii la traficul rutier – fie că sunt pietoni, fie conducători auto, să manifeste mai multă atenţie şi să respecte normele de circulaţie, pentru că, în caz contrar, se pot produce evenimente soldate chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. Din nefericire, de la începutul acestui an şi până acum, nu mai puţin de 40 de persoane au decedat în urma accidentelor de circulaţie petrecute pe drumurile din judeţ.

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii s-a încheiat ieri, cu o acţiune menită să tragă un semnal de alarmă în rândul tuturor participanţilor la traficul rutier. Nerespectarea prevederilor legale poate duce la producerea unor tragedii. Tocmai pentru a sublinia acest lucru, reprezentanţii IPJ Dolj, împreună cu voluntari ai Crucii roşii – Filiala Dolj, au simulat, ieri, producerea unui accident de circulaţie într-o zonă intens circulată, respectiv în apropierea Pieţei Centrale din Craiova. Un tânăr grăbit, traversează „Calea Bucureşti” prin loc nepermis şi fără să se asigure, fiind accidentat de conducătorul unui autoturism Nissan. O echipă de voluntari ai Crucii Roşii – Filiala Dolj care trecea „întâmplător” prin zonă îi acordă primele îngrijiri rănitului, apoi soseşte ambulanţa care îl preia pentru a-l transporta la spital, iar poliţiştii efectuează cercetarea la faţa locului pentru a stabili exact cum s-a produs accidentul. „Din păcate, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor aflaţi pe trecere sunt două dintre principalele cauze ce stau la baza accidentelor de circulaţie petrecute de la începutul acestui an. Încercăm să atragem atenţia tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste mai multă atenţie, pentru a evita să fie implicaţi în evenimente neplăcute”, a precizat comisar-şef Emil Zuican, şeful Biroului Rutier Craiova.

Voluntarii de la Crucea Roşie au împărţit trecătorilor pliante cu sfaturi preventive şi i-au invitat pe cei interesaţi la sediul Filialei, unde pot învăţa să acorde primul ajutor.

Potrivit poliţiştilor de la Serviciul Rutier Dolj, de la începutul acestui an şi până acum, nu mai puţin de 40 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie petrecute pe drumurile din judeţul Dolj, alte 181 au fost rănite grav şi 617 au suferit răni uşoare. Principalele cauze care au stat la baza producerii acestor evenimente sunt viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în tarversarea străzii. Chiar dacă se înregistrează o scădere a numărului deceselor (cu 10 mai puţine) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, oamenii legii continuă seria acţiunilor preventive în trafic.