Peste 300.000 de euro vor fi investiţi în energiile regenerabile

0
386

Ieri, la sediul Asociaţiei Române pentru Transfer Tehnologic şi Inovare, A.R.o.T.T (A.R.o.T.T) din Craiova, s-a desfăşurat conferinţa de presă prilejuită de prezentarea stadiului proiectului Energiile regenerabile – instrument pentru prevenirea şi combaterea schimbărilor climatice, creştere economică şi bunăstare socială”, care este este finanţat prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară nr. 2: „Mediu – Utilizarea durabilă şi protejarea resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Asociaţia Transfrontalieră E (quilibrum) Environment, Agenţia Regională de Dezvoltare şi Centrul de Afaceri 2000 – Montana, Balkan Civic Coalition – Belogradchick şi Euroregiunea Pleven – Olt din Pleven. Gabriel Vlăduţ, managerul de proiect a declarat ieri, în cadrul conferinţei că obiectivul principal al proiectului este conservarea resurselor naturale şi protejarea mediului în zona transfrontalieră, in scopul de a asigura dezvoltarea durabila, prin cresterea cooperarii intre actorii-cheie din zona. Valoarea proiectului este de 300.000 de euro iar cofinanţarea fiind de 2% din valoarea proiectului. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 15 luni şi este adresat IMM-urilor din zona Dolj-Vidin-Montana-Pleven, autorităţilor publice şi locale şi locuitorilor din zona de graniţă romano – bulgară.

Un mediu mai curat pentru generaţiile prezente şi viitoare

Principalele activităţi ale proiectului constau în: elaborarea a două studii: “Studiu asupra potenţialului de dezvoltare al resurselor regenerabile pentru producerea de energie în zona transfrontalieră” şi “Studiu de oportunitate asupra construirii unei hidrocentrale în zona de graniţă Dolj – Vidin – Montana – Pleven”, elaborarea şi difuzarea filmului “Utilizarea energiilor regenerabile în activităţile domestice – un mediu mai curat pentru generaţiile prezente şi viitoare”, organizarea a 10 workshopuri (şapte în România şi trei în Bulgaria), pe tema “Proiecte de investiţii în beneficiul comunităţii utilizând energii regenerabile şi surse de finanţare pentru implementarea lor”, organizarea a 6 seminarii (4 în România şi două în Bulgaria), crearea unui portal, crearea unei reţele transfrontaliere pentru cooperarea în sectorul energetic.

Integritatea şi durabilitatea socio-economică a regiunii transfrontaliere

Protecţia mediului şi exploatarea naţională a resurselor naturale sunt cheia către creşterea economică şi dezvoltarea socială, în special în zonele  de graniţă care se confruntă cu două aspecte negative : caracterul perific al acestor zone, cu impact negativ asupra dezvoltării economice şi sociale şi pericolul ridicat de poluare a mediului şi resurselor naturale pe ambele părţi ale graniţei odată cu exploatarea din ce în ce mai agresivă a resurselor comune. „Acest proiect aduce o contribuţie considerabilă la rezolvarea acestor probleme, crescând nivelul de cooperare transfrontalieră în vederea creşterii eficienţei acţiunilor, conducând, pe termen lung şi mediu, la obţinerea integrităţii şi durabilităţii socio-economice a regiunii transfrontaliere, conferindu-i o imagine favorabilă” a precizat Gabriel Vlădu.