Cum le-a luat Guvernul Boc beneficiarilor de ajutor social banii pe asigurarea obligatorie a locuinţei

0
361

Sute de beneficiari de venit minim garantat din Dolj reclamă că li s-a oprit ilegal din ajutorul social asigurarea obligatorie a locuinţei. Ce nu ştiu aceştia este faptul că Guvernul României, prin Ministerul Muncii, a decis să iniţieze o Hotărâre de Guvern care să ajute la plata asigurării obligatorie a locuinţei pentru persoanele care beneficiază de ajutor social. Nu mai puţin de 4 milioane de lei vor ieşi din bugetul statului, pentru 70.000 de proprietari de locuinţe aflaţi în această situaţie. Cele 4 milioane de lei nu se dau de către Guvern din mărinimia inimii lui. Banii se deduc în mod automat din ajutorul social iar dacă ajutorul social nu îţi ajunge se mai opreşte şi luna următoare şi tot aşa până când se achită datoria.

Poliţa standard de asigurare minimală costă 20 euro pe an pentru locuinţele de tip A, respectiv 10 euro pentru locuinţele de tip B, ceea ce înseamnă aproximativ 80 şi 40 de lei de plată. Procedura este următoarea: plata primei de asigurare este realizată la nivel central de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale în contul PAID – Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, pe baza listei cuprinzând persoanele beneficiare de ajutor social; pentru stabilirea procedurilor concrete de plată a primei de asigurare, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale încheie protocol cu PAID; pentru plata integrală a primei de asigurare, posibilitatea majorării sumelor reprezentând deschiderile de credite lunare cu titlu de ajutor social, cu suma care constituie primele de asigurare a locuinţei, aceasta urmând a fi recuperată de la beneficiarii de ajutor social. Simplu şi la obiect. În trei paşi, persoanele care primesc ajutor social rămân fără banii de asigurare.

„Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social”

Ieri, mai mulţi beneficiari de ajutor social din comuna Braloştiţa se plângeau că au încasat în această lună cu 74 de lei mai puţin, şi nu înţelegeau de ce. Conform art. 50 din Hotărârea Guvernului nr. 50/2011: „(1) Pentru locuinţele aflate în proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor se plăteşte de către Agenţia Naţionala pentru Prestaţii Sociale, cu respectarea Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei de supraveghere a asigurărilor nr. 5/2009, cu modificările ulterioare. (2) Plata primelor de asigurare se face de către Agenţia Naţionala de Prestaţii Sociale direct în contul Societăţii Comerciale «Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale», care pe baza listei cuprinzând persoanele beneficiare de ajutor social va emite poliţele de asigurare aferente acestora. (6) Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social. Suma dedusă nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. (7) În situaţia în care din prima plată a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, atunci deducerea se reportează şi asupra drepturilor ulterioare, până la concurenţa valorii integrale a primei de asigurare”. În situaţia în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social are obligaţia de a achita diferenţa rămasă în termen de maximum 3 luni de la încetarea dreptului. În judeţul Dolj beneficiază de ajutor social 12.000 de persoane.