Ceremonii la 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

0
327

iohannis-comemorare-465x390Preşedintele Klaus Iohannis a participat ieri la ceremonia dedicată marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, aducând un omagiu militarilor, oamenilor de stat din epocă şi Regelui Ferdinand care ”au servit cu devotament interesul naţiunii române”.

”În numele Statului Român, în faţa Monumentului Eroului Necunoscut şi a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari şi civili. Nu-i vom uita niciodată! Onorăm astăzi ( n.r ieri) curajul şi determinarea Regelui Ferdinand, rămas în memoria naţională drept Întregitorul, dar şi contribuţia Reginei Maria, care, prin stăruinţă şi diplomaţie, a jucat un rol important în recunoaşterea internaţională a victoriei în Marele Război şi a Marii Uniri. Un gând de profundă recunoştinţă se îndreaptă către cei care, prin demnităţile şi responsabilităţile civile şi militare pe care le-au avut în momentele cruciale ale verii lui 1916 şi mai apoi pe întreg parcursul războiului, au servit cu devotament interesul naţiunii române”, a declarat şeful statului în discursul rostit în Parcul Carol.

Preşedintele a făcut şi o paralelă între momentul 1916 şi prezent. ”Primul Război Mondial a fost, aşadar, nu doar un moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii, ci şi o piatră de hotar pentru România. Trecutul pe care îl evocăm şi jertfele pe care le cinstim sunt prin urmare nu doar subiecte de comemorare, ci şi exemple puternice care ne angajează la responsabilitate pentru prezentul şi viitorul naţiunii noastre. Mesajul transmis fiecărei generaţii de evenimentele dramatice de acum un secol este, înainte de toate, cel de angajament în construirea unei Românii puternice şi demne”, a mai spus preşedintele. Nu a lipsit referinţa la Uniunea Europeană, construcţie care ”s-a născut chiar în locul tranşeelor de acum un secol”. ”Comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Ea este cel mai amplu proiect politic şi cultural de înţelegere şi dialog între europeni, ca alternativă la ură şi dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate şi coerenţă în faţa problemelor externe şi interne cu care se confruntă”, a mai punctat Iohannis.

La finalul ceremoniei, preşedintele a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi a aprins o candelă la Memorialul Eroilor Neamului.