Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat ieri Rusia de invazie militară şi a solicitat convocarea de urgenţă a unor reuniuni ale Consiliului de securitate al ONU şi Consiliului Uniunii Europene, informează agenţiile internaţionale de presă. „Lumea trebuie să facă o evaluare în ceea ce priveşte agravarea bruscă a situaţiei din Ucraina”, a spus Poroşenko, care a convocat o sesiune extraordinară a Consiliului de securitate naţională şi de apărare a ţării. Totodată, invocând „agravarea semnificativă a situaţiei în Doneţk”, şeful statului ucrainean şi-a anulat o vizită oficială în Turcia, unde urma să participe la ceremonia de învestitură a noului preşedinte, Recep Tayyp Erdogan. „Locul preşedintelui este în acest moment la Kiev”, a spus el, potrivit biroului de presă al preşedinţiei ucrainene. „Am luat decizia de a anula o vizită de lucru în Republica Turcă din cauza deteriorării rapide a situaţiei din regiunea Doneţk (fief al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei — n.r.), îndeosebi în Amvrosiivka şi Starobeşeve, unde a avut loc o invazie a forţelor ruse”, se menţionează în declaraţia postată pe site-ul preşedinţiei.
Autorităţile ucrainene au afirmat, ieri, că trupe ruse au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, la 100 kilometri de bastionul rebel Doneţk, unde, în ultimele zile, au avut loc confruntări violente, informează AFP. „Ieri, soldaţi ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk”, localitate frontalieră cu 11.000 de locuitori, situată la doar câţiva kilometri de graniţa cu Rusia, a anunţat Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei pe Twitter, adăugând că numeroase alte oraşe din apropiere au fost de asemenea capturate. Drept urmare, Ucraina a cerut ieri Uniunii Europene (UE) „ajutor militar de anvergură”, ca urmare a „invaziei ruse făţişe”, a anunţat ambasadorul ucrainean pe lângă UE, Konstantin Eliseev, informează AFP. „Cerem o sesiune extraordinară a Consiliului European la 30 august, pe marginea situaţiei din Ucraina. Ajunge atâta conivenţă (acord) şi temperare a agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar tehnic de anvergură”, a notat Eliseev pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la UE. Declaraţiile ucrainenilor sunt susţinute şi de ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, care a acuzat ieri Rusia că este „implicată în mod direct” în confruntările armate dintre rebelii proruşi şi forţele guvernamentale în estul ţării. „Un număr tot mai mare de trupe ruseşti intervine în mod direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”, a scris Pyatt într-un mesaj postat pe Twitter. Moscova este „de-acum implicată în mod direct în confruntări” şi şi-a trimis „sistemul de apărare antiaeriană cel mai recent, care include Panţîr-S1” în estul Ucrainei, a adăugat diplomatul. Peste o mie de militari ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean, îndeosebi în zona Novoazovsk, a indicat un responsabil militar al NATO, considerând prezenţa lor „foarte preocupantă”, relatează AFP şi Reuters. Soldaţii ruşi „îi susţin pe separatişti, luptă împreună cu ei împotriva forţelor armate ucrainene”, a declarat responsabilul de la Cartierul general al NATO din Mons (sudul Belgiei), precizând că se bazează pe „o estimare foarte prudentă”. „Premierul” autoproclamatei „republicii populare Doneţk”, Aleksandr Zaharcenko, recunoaşte că la luptele rebelilor împotriva armatei ucrainene în Donbas participă şi militari ruşi, informează Unian.ua. Potrivit lui Zaharcenko, combatanţii din estul Ucrainei nu au ascuns niciodată că printre ei sunt mulţi ruşi, fără de care lor „le-ar fi fost foarte greu”. „Printre voluntarii din Rusia sunt foarte multe foste cadre militare ruse, ei luptă împreună cu noi, înţeleg că aceasta este o datorie”, a spus aşa-zisul premier al republicii Doneţk. În afară de aceasta, după cum recunoaşte Zaharcenko, de partea separatiştilor luptă şi militari ruşi încă în exerciţiu.
Ambasadorul Rusiei la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Andrei Kelin, a declarat ieri, la Viena, că „nu există soldaţi ruşi în Ucraina”, relatează AFP, EFE şi Itar-Tass. „Am spus în mod clar că nu există o participare a armatei ruse (în Ucraina). Noi nu furnizăm nici un fel de echipamente militare acolo”, a declarat Kelin după o reuniune a OSCE.
Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Ucraina ieri, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României).