Absolvenţii de clasa a XII-a care nu au promovat bacalaureatul în sesiunile trecute au susţinut ieri proba scrisă obligatorie a profilului. Din cei 2.491 de candidaţi doljeni înscrişi, 583 au ales să nu se prezinte la examen, procentul de prezenţă fiind de 77%.
Majoritatea au susţinut proba la matematică, considerată proba de foc care le-a dat bătăi de cap şi de această dată, aşa că sălile de examen au început să se golească destul de repede. “Nu ştiu dacă reuşesc să iau notă de promovare. Nici în prima sesiune nu mi s-a părut prea uşor, deşi unii aşa au spus. Dacă nu iau acum mă pregătesc mai bine şi dau la anul din nou. Asta e!”, a spus Bogdan, elev la Colegiul Naţional Economic “Gheorghe Chiţu” din Craiova. Şi de această dată cinci elevi au fost eliminaţi pentru că au încercat să fraudeze examenul de bacalaureat, folosindu-se de fiţuici sau telefoane mobile. Aceştia au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni, şi li s-au anulat şi probele de competenţe digitale. “Astăzi s-a desfăşurat cea de-a doua probă scrisă a sesiunii din toamnă a examenului de bacalaureat – proba obligatorie a profilului. Din cei 2.491 de înscrişi, 583 au ales să nu se prezinte, ceea ce înseamnă că avem un procent de prezenţă de 77 la sută, dar ne aşteptam la acest număr de absenţi, pentru că nici în prima sesiune nu s-au înghesuit să se prezinte la această probă. Din păcate, deşi au fost avertizaţi că vor suporta consecinţele în cazul în care vor fi prinşi că încearcă să fraudeze examenul de bacalaureat, unii dintre elevi nu au luat în seamă aceste avertismente, astfel că şi de această dată avem 5 eliminaţi care au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni. Sperăm ca măcar în ultima zi de examen elevii să înţeleagă cât de mult pot pierde din acest motiv”, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei de examen
Vineri are loc ultima probă
Ultima probă a examenului de bacalaureat din acest an – cea la alegere a profilului şi specializării – va fi susţinută vineri 30 august. Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale. Potrivit metodologiei, se consideră promovat la examenul de bacalaureat, candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase. Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi „respinşi”. Pentru cei care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.