Aleșii locali decid soarta Parcului „Nicolae Romanescu”

0
372

Autoritățile locale le propun consilierilor municipali să aprobe, în ședința de joi, o cerere de finanțare către UE pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Investiția este estimată la 15 milioane de euro, dintre care municipalitatea va asigura 4,4 milioane de euro. Parcul urmează să fie reabilitat în întregime, începând cu aleile și terminând cu podețele și cascadele de pe lac. Debarcaderul și pavilioanele vor fi și ele modernizate, iar tot parcul va fi iluminat cu peste 700 de stâlpi ornamentali care vor aminti de anul 1900, când a fost proiectat parcul.  

Iniţial, proiectul s-a aflat pe lista de rezervă a proiectelor incluse în Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creștere Craiova. În octombrie 2012, comitetul de monitorizare al Programului Operațional – prin intermediul căruia se solicita finanțarea – a stabilit ca termenul limită pentru depunerea proiectelor aflate în lista de rezervă să fie data de 1 martie 2013. Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a efectuat atunci un studiu pentru a stabili care dintre cele două proiecte vizate – reabilitarea Colegiului Național „Carol I” sau reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu” este prioritar și s-a ajuns la concluzia că parcul este cel care ar avea nevoie de finanțare. În 2013, s-a elaborat documentația de proiectare și cererea de finanțare pentru această invitație, iar consilierii municipali au și votat proiectul la vremea respectivă.

Investiția a pierdut 5,6 milioane de euro

Autoritățile locale revin acum cu propunerea și le supun spre aprobare aleșilor locali, în ședința de joi, cererea de finanțare pentru această investiție. Proiectul este același, dar este modificată suma cu care se va face lucrarea. Valoarea inițială a proiectului a fost de 93,27 milioane de lei, echivalentul a 21,26 milioane de euro. De data aceasta, lucrarea este estimată la suma de 68,53 milioane de lei, echivalentul a 15,6 milioane de euro, dintre care Consiliul Local Craiova va suporta 19,37 milioane de lei (4,4 milioane de euro), iar restul vin de la Uniunea Europeană. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că proiectul a devenit viabil doar datorită faptului că s-au făcut niște economii la alte lucrări, economii pe care Primăria Craiova a stabilit să le folosească aici. În altă ordine de idei, autoritățile au recunoscut că banii nu sunt suficienți, proiectul având nevoie de toată sumă de peste 20 milioane de euro pentru a fi executat în detaliu.

Lucrarea ar trebui să fie gata în 10 luni

Proiectul își propune, în primul rând, să fie modernizată în întregime infrastructura de acces în interiorul parcului. Potrivit documentației tehnice care este atașată la proiectul de hotărâre, vor fi reabilitate aleile carosabile și cele pietonale pe o suprafață de 65.194 de metri pătrați. De asemenea, sunt cuprinse și rețelele de utilități care se găsesc aici, respectiv rețeaua de alimentare cu apă potabilă, pe o lungime de 5,5 kilometri, și rețeaua de canalizare în lungime de 2,7 kilometri. Autoritățile propun pentru reabilitare și rețeaua de irigații cu care se întreține zona verde a parcului, pe o lungime de 8,1 kilometri. Pe lista de lucrări se mai află consolidarea celor 11 poduri, podețe și pasarele care se găsesc aici. Totodată va fi schimbat iluminatul public, prin amplasarea a 730 de stâlpi de iluminat noi, iar pentru creșterea siguranței în parc vor fi amplasate 99 de camere video.

Debarcaderul va fi reabilitat

Acestea erau lucrările care fuseseră prevăzute în prima formă a proiectului. Documentația tehnică a fost însă revizuită de către proiectantul SC 360 inginerie urbanism arhitectură SRL și include o serie de lucrări suplimentare. În primul rând, municipalitatea și-a propus să reamenajeze intrările și împrejmuirea parcului, iar dintre clădirile existente – casa grădinarului, glorieta, pavilioanele rustice și zona debarcaderului. Adică aproape toate construcțiile care se află în parc, cu excepția Castelului fermecat. Vor fi recondiționate apoi cascadele și căderile de apă existente, precum și fântânile potabile, autoritățile propunându-și să mai construiască și alte cișmele corespunzătoare cu designul istoric al parcului. Va fi reabilitat sistemul de iluminat public în tot parcul, modernizate grupurile sanitare și instalată o rețea de irigații automată. O investiție importantă se va face și în ceea ce privește mobilierul urban al parcului.