„Nu-ţi scăpa casa din ochi!” – campanie de prevenire a furturilor din locuinţe

0
122

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţişti de proximitate din cadrul Secţiei 4 Poliţie Craiova au continuat activităţile în cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”, iniţiată la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Groupama Asigurări.

Poliţiştii s-au deplasat în cartierul Rovine, în Piaţa Gării şi în zona adiacentă Staţiei CF din Craiova, unde au discutat cu cetăţenii întâlniţi în scopul pregătirii antivictimale a acestora. Craiovenii au fost informaţi cu privire la modurile de operare folosite de autorii de infracţiuni şi modalităţile de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, modalităţile de sesizare a faptelor antisociale şi de legătură cu poliţistul de proximitate, competenţele legale ale organelor de poliţie.

Totodată, au fost prezentate sfaturi pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe prin distragerea atenţiei (prezentarea de produse de curăţat şi detergenţi, a unor servicii de curăţenie şi deratizare, colectarea de materiale feroase şi neferoase, prezentarea sau atribuirea unor calităţi oficiale, oferirea unor ajutoare financiare din partea autorităţilor locale cu titlu gratuit în schimbul înmânării unei fotocopii a cuponului de pensie sau a actului de identitate), tâlhărie – smulgerea de obiecte, înşelăciune – metoda „loz în plic”, metoda „ghicitului ”, „accidentul”.

Poliţiştii de proximitate au distribuit 420 de pliante cu sfaturi preventive cetăţenilor interpelaţi, urmărindu-se conştientizarea acestora cu privire la riscurile la care se expun, în cazul neadoptării unui comportament preventiv, totodată procedând şi la expunerea în zonele aglomerate a unor afișe cu sfaturi preventive.

Sfaturi preventive oferite de poliţişti

Dacă locuiţi la bloc. Montaţi un interfon la intrarea în scară şi asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa. Uşa de acces în locuinţă trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitările mecanice şi să fie încuiată chiar şi atunci când sunteţi acasă. Dotaţi cu încuietori suplimentare uşile de la intrare sau cele care fac accesul dinspre terase sau alte locuri aflate în administrarea comună a locatarilor. Asiguraţi-vă ferestrele, mai ales dacă locuiţi la parter sau etajul 1, cu gratii metalice sau un alt sistem antiefracţie şi închideţi-le, chiar dacă părăsiţi locuinţa pentru scurt timp. Instituiţi în bloc, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii.

Dacă locuiţi la curte. Înălţimea gardului care înconjoară curtea trebuie să fie corespunzătoare pentru a nu permite escaladarea sa cu uşurinţă. Poarta şi uşile de acces în locuinţă trebuie să fie asigurate cu sistem de închidere. Pe timpul nopţii, asiguraţi-vă că şi anexele sunt încuiate.

Adoptaţi o atitudine preventivă. Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care prezintă diverse promoţii, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie. Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi. Solicitaţi legitimaţia de serviciu şi cartea de identitate, reţineţi (notaţi) numele, prenumele şi seria actului de identitate, iar, pe cât posibil, semnalmentele acestora. Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini. Nu postaţi pe reţele de socializare fotografii cu bunurile pe care le deţineţi în locuinţă. Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţelele de socializare, ci rugaţi persoanele de încredere să vină să vă ridice zilnic corespondenţa pentru a nu lăsa impresia de casă nelocuită.