Spitalul Judeţean a trecut în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii

0
391

Cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia a trecut, din această săptămână, sub coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii. Prin actul normativ aprobat de Guvern, Spitalul Judeţean din Craiova, alături de alte 14 unităţi sanitare din întreaga ţară, nu se mai află sub tutela Direcţiei de Sănătate Publică.

Anul trecut, în cadrul sistemului sanitar românesc a avut loc o descentralizare. Multe dintre spitale au trecut din subordinea direcţiilor sanitare în cea autorităţilor locale: consilii judeţene sau consilii locale. Nu s-a întâmplat aşa şi cu unităţile spitaliceşti de interes naţional, cum este şi Spitalul Judeţean din Craiova, care au rămas, prin intermediul direcţiilor de sănătate publică, sub aripa Ministerului Sănătăţii. De-acum însă acestea se află în subordinea directă a ministerului de resort.

„Spitalele judeţene universitare de urgenţă rămân în subordinea Ministerului Sănătăţii. Aceste lucruri erau prevăzute într-o hotărâre de Guvern privind organizarea Ministerului Sănătăţii care trebuia modificată pentru a introduce şi aceste 15 spitale universitare în subordinea ministerului. Această hotărâre s-a aprobat săptămâna aceasta”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Compartiment împotriva fraudelor în sistemul de sănătate

Pentru a combate şi a identifica fraudele din sistemul de sănătate românesc, la Ministerul Sănătăţii va fi organizat un compartiment de integritate. Cei care vor activa în această nouă structură sunt specialişti în audit şi control în cadrul ministerului şi vor avea competenţe în verificarea achiziţiilor publice realizate în sistem, a externalizărilor, dar se doreşte mai ales eliminarea şpăgilor din spitale. Ministerul Sănătăţii a întocmit în acest sens un proiect cu finanţare din fonduri structurale, în valoare de 3 milioane de euro, care se află în prezent pe circuitul de avizare. Proiectul, cu titlul „Buna guvernare prin integritate şi responsabilitate în sistemul de sănătate”, are ca scop crearea unei reţele naţionale cu reprezentanţi în fiecare direcţie de sănătate publică pentru combaterea fraudelor din sistemul de sănătate românesc.