O funcţionară bancară şi concubinul ei, reţinuţi după ce au “prădat” un cont de 2,2 miliarde lei vechi

0
480

O funcţionară de la una din agenţiile din Craiova ale Băncii “Carpatica” împreună cu concubinul ei au fost reţinuţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru fraude bancare, fiind suspectaţi că au golit contul unei persoane, alegându-se cu peste 2,2 miliarde lei vechi. Având în vedere că cei doi mai sunt cercetaţi şi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru infracţiuni de natură economică, prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 4,4 miliarde lei vechi, procurorii DIICOT Craiova, care au instrumentat dosarul împreună cu poliţiştii BCCO Craiova, şi cu sprijinul tehnic şi informativ al SIPI Dolj, au solicitat, ieri, Tribunalului Dolj, arestarea preventivă a celor doi.

La începutul lunii iunie a.c., reprezentanţii SIPI Dolj i-au sesizat pe procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova că pe raza judeţului s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de fraude bancare. Au fost demarate verificări în urma cărora a reieşit că Mirela Rodica Lungu, funcţionar bancar la una din agenţiile Băncii “Carpatica” din Craiova, împreună cu concubinul ei, Adrian Furnea, şi cu o altă persoană ar fi efectuat mai multe operaţiuni bancare ilegale, care au avut ca scop fraudarea unei octogenare, Cleopatra Dinescu, profitând de starea de sănătate extrem de precară a bătrânei.

Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, Cleopatra Dinescu, în urmă cu vreo doi ani, a vândut un imobil pe care îl avea în Bucureşti, mare parte din banii obţinuţi, peste 2,2 miliarde lei vechi (220.000 lei), depozitându-i într-un cont la Banca “Carpatica”, în Craiova, unde locuieşte. Bătrâna o împuternicise doar pe nepoata sa, Elena Geantă, să aibă acces la cont şi o perioadă cea din urmă a trecut pe la bancă, uneori însoţită de bătrână, pentru a ridica dobânda sau pentru a efectua diverse operaţiuni. La un moment dat, cele două nu s-au mai atins de bani, astfel că funcţionara Mirela Lungu, care ştia situaţia bătrânei, a pus ochii pe contul cu pricina, hotărâtă să-l golească.

Nu i-a mers cu cardul, aşa că a “furat” parola

Astfel, la începutul anului 2010, fără ştiinţa părţii vătămate Cleopatra Dinescu, funcţionara a completat un formular de solicitare pentru emiterea unui card bancar aferent contului părţii vătămate, falsificând semnătura bătrânei. Când cardul a fost gata, Mirela Lungu l-a cerut ea susţinând că îl va duce proprietarei, care nu se poate deplasa. Colega de la compartimentul respectiv a văzut că este un cont “consistent”, a raportat şefilor interesul pe care îl manifestă Mirela Lungu, astfel că aceasta nu a mai primit cardul. N-a renunţat la intenţia ei, aşa că a urmărit mai multe colege de serviciu şi a reuşit să vizualizeze pe ascuns parola de acces în aplicaţia de gestionare a conturilor bancare ale unei colege, angajată la casieria Băncii “Carpatica”.

Folosindu-se de acea parolă, la sfârşitul lunii iulie 2010, Mirela Lungu a accesat sistemul informatic al băncii şi a împuternicit un bărbat să execute operaţiuni din contul părţii vătămate Cleopatra Dinescu şi, în plus, a anulat împuternicirea pe numele nepoatei bătrânei. Pentru că bărbatul a refuzat să se implice în planurile de fraudare a contului, pe 5 august 2010 Mirela Lungu a folosit din nou parola de acces a colegei de la casierie, a anulat împuternicirea anterioară şi de această dată l-a împuternicit pe concubinul ei, Adrian Furnea, să aibă acces la conturile părţii vătămate. Din documentele strânse de procurori a rezultat că, în aceeaşi zi, Adrian Furnea a extras de la trei sucursale ale Băncii „Carpatica” din Bucureşti suma totală de 175.000 lei din contul părţii vătămate Dinescu Cleopatra fără consimţământul acesteia. Ulterior, pe 1 septembrie 2010, a mai extras de la o sucursală a Băncii „Carpatica” din Bucureşti o altă sumă, rezultând, în final, 225.000 de lei.

Victima, lăsată cu 1.000 lei în cont

La începutul lunii aprilie 2011, Elena Geantă, nepoata bătrânei, s-a prezentat la bancă pentru a ridica banii din cont şi a sesizat că nu mai avea decât 1.000 lei. Femeia a sesizat conducerea băncii, a fost demarat un control intern şi s-a efectuat o expertiză grafică a scrisului pentru a se stabili cine a completat fişa specimenelor de semnături, rezultând că aparţin Mirelei Lungu şi lui Adrian Furnea, nicidecum părţii vătămate.

Miercuri, 27 iulie a.c., procurorii i-au citat pe cei doi concubini pentru audieri şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a celor doi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup, complicitate la acces, fără drept, la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice şi prin încălcarea măsurilor de securitate, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, prin restricţionarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi înşelăciune.

***

Ieri după-amiază, cei doi au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Mirela Lungu şi Adrian Furnea, care au fiecare câte o societate comercială, mai sunt cercetaţi în dosarul cu numărul 8694/P/2010, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor, pentru că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 440.282 lei în perioada 2007-2009.