„Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”

1
463

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a derulat, de la mijlocul lunii martie, 100 de acţiuni de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), la nivel naţional, în parteneriat cu primăriile. De la cei peste 23.000 de deponenţi care au participat la această campanie – din 370 de localităţi – au fost colectate, până acum, 452.651 kilograme DEEE, care au luat deja calea reciclării conform standardelor europene de mediu. Alba, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Buzău, Braşov, Călăraşi, Caraş Severin, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui sunt cele 31 de judeţe unde, în doar patru luni, a ajuns campania „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”, o iniţiativă a Asociaţiei RoRec, derulată în parteneriat cu autorităţile locale.

Aproape 2.000 de voluntari s-au implicat, în această perioadă, în acţiunile de colectare a deşeurilor de echipamente electronice şi electrocasnice, derulate de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec. „Doresc să mulţumesc partenerilor, voluntarilor, profesorilor şi echipelor implicate în realizarea acestor acţiuni. Aportul lor este decisiv pentru succesul demersurilor noastre de informare şi conştientizare a publicului pentru colectarea selectivă a deşeurilor din echipamente electrice şi electrocasnice şi reprezintă o confirmare a faptului că cetăţenii şi autoritatea locală au nevoie de sisteme coerente de colectare a DEEE”, a declarat Liviu Popeneciu, preşedinte Asociaţia Rorec.

Reciclarea echipamentelor defecte sau depăşite

Procesul de colectare a acestor deşeuri – care reprezintă numai 5-6% din totalul deşeurilor municipale – depinde esenţial de doi factori: crearea infrastructurii necesare colectării selective (centre de colectare realizate conform standardelor de mediu) şi de informarea şi conştientizarea publicului cu scopul de a determina cetăţenii să utilizeze acest serviciu. Deşi aceste echipamente reprezintă un procent redus din totalul deşeurilor unei comunităţi, ele trebuie colectate şi reciclate corect. Primul motiv pentru a face acest lucru îl reprezintă potenţialul lor toxic: aceste produse au în componenţa lor elemente nocive pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Apoi, ele conţin fracţii ce pot fi recuperate şi reintroduse în industrie la preţuri mai mici, ca materii prime secundare, prin acest proces fiind prevenită exploatarea iraţională a resurselor primare. Astfel, se concretizează oportunităţi reale pentru a armoniza nevoia comunităţilor de a beneficia de structuri coerente de colectare a DEEE, cu cea a autorităţii – care trebuie să realizeze aceste centre şi să ofere cetăţenilor un serviciu de proximitate, precum şi cu cea a producătorilor care, pe principiul „poluatorul plăteşte”, sunt responsabili pentru finanţarea colectării şi reciclarea echipamentelor defecte sau depăşite.

 

1 COMENTARIU

  1. Am si eu mai multe aparate electrice si electrocasnice ,insa nu stiu unde sa lw duc. Ma indruma cineva in acest sens?

Comments are closed.