Curtea Constituţională, prinsă la mijloc în războiul Ponta-Băsescu

0
359

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a susţinut, miercuri seară, la România TV, că doi judecători ai Curţii Constituţionale a României – Iulia Motoc şi preşedintele Augustin Zegrean – sunt în stare de incompatibilitate şi trebuie revocaţi. Cu sau fără legătură cu aceste acuzaţii, tot miercuri, Guvernul a trecut din subordinea Camerei Deputaţilor în subordinea sa Monitorul Oficial – acolo unde ar trebui să apară motivarea deciziei CCR prin care preşedintele Traian Băsescu este cel îndrituit să reprezinte România la Consiliul European – urmând ca directorul general să fie numit de către secretarul general al Guvernului. Oficial, prin această măsură se urmăreşte reorganizarea regiei. „Preşedintele CC (n.r. – Augustin Zegrean) s-a antepronunţat cu privire la speţa pe care astăzi (n.r. – miercuri) CC a tranşat-o, cine ar trebui să meargă şi cine nu la Bruxelles, în luna mai, înainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaraţii, care aproba elementele de mandat ale prim-ministrului, Zegrean a făcut public declaraţii cu privire la faptul că preşedintele trebuie să reprezinte România”, a spus Corlăţean. Ministrul Justiţiei a invocat o prevedere din Legea Curţii cu privire la faptul că judecătorii nu se pot antepronunţa pe subiectele analizate.

Referitor la Iulia Motoc, ministrul a spus că ar avea alte trei angajamente internaţionale, fapt care ar contraveni, de asemenea, prevederilor legii de funcţionare a Curţii: „Doamna Motoc are trei alte angajamente. (…) Două dintre ele sunt menţionate în CV-ul afişat. (…) Şi eu pun întrebarea: Atunci când cineva, în afară de mandatul la Curtea Constituţională, este membru în Comitetul Consultativ al Convenţiei cadru privind minorităţile naţionale, expert care merge acolo şi nu merge pe gratis; cineva care este în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Drepturilor Fundamentale aparţinând UE; şi cineva care este şi în Comitetul ONU privind drepturile omului este sau nu este în stare de incompatibilitate?”. În consecinţă, Corlăţean a precizat că va cere, ieri, Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), să verifice situaţia celor doi şi a susţinut că deciziile judecătorilor CCR de miercuri ar fi nule, având în vedere situaţia celor doi.

ANI nu a mai aşteptat, însă, solicitarea ministrului Justiţiei şi, în aceeaşi seară, adică miercuri, a şi dar un comunicat în care susţine că judecătorii Augustin Zegrean şi Iulia Motoc nu se află în nici o situaţie prevăzută de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor. „Domnul judecător Augustin Zegrean şi doamna judecător Iulia Motoc nu se află în nici o situaţie prevazută de Legea 176 /2010 referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, conflictelor de interese sau la existenţa unor diferenţe semnificative nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate. Precizăm faptul că pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate nu există nici un dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecător Iulia Motoc”, susţin reprezentanţii ANI.