Astăzi sărbătorim Dunărea!

0
409
Ieri, studenţii şi elevii au fost invitaţi la o lecţie deschisă despre Dunăre

Pentru al nouălea an consecutiv, pe 29 iunie se sărbătoreşte “Ziua Dunării”, dată care marchează semnarea, în anul 1994, a “Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea”, pentru care România îndeplineşte şi funcţia de depozitar. Sub sloganul “Fii activ pentru Dunăre!”, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Jiu” a dat încă de ieri startul manifestărilor dedicate Dunării, atât în Dolj, cât şi la Mehedinţi. Ieri, la sediul ABA “Jiu” din Craiova s-a desfăşurat un prim eveniment, la care au participat studenţi ai Facultăţii de Horticultură din Craiova şi elevi ai claselor III-IV din cadrul Şcolii Nr. 12 “Decebal”.  Specialiştii din  instituţie au susţinut o lecţie deschisă despre Fluviul Dunărea, despre bazinul Dunării, dar şi despre cooperarea statelor al căror teritoriu este traversat de bătrânul fluviu. Tot ieri, laboratorul ABA “Jiu” şi-a deschis uşile pentru invitaţi, biologii şi chimiştii de aici efectuând o serie de experimente de testare a calităţii apei.

Pentru astăzi se anunţă activităţi mult mai ample, îndeosebi la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi. Pe lângă expoziţie de fotografii şi desene tematice, conducerea ABA “Jiu” – S.G.A Mehedinţi organizează şi o croazieră pe Dunăre, la plimbare fiind invitaţi, în principal, copiii.

Al doilea mare fluviu al Europei, după Volga, atât ca lungime – 2.857 km, cât şi ca debit – aproximativ 5.600 m?³/sec (la intrarea în România), Dunărea este, practic, o axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania, prin două izvoare – Brege şi Brigach – şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său, străbate teritoriul a zece ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina şi patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad.