Recital de flaut şi pian, în închiderea stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia”

0
468

Flautistul Eduardo González, din Mexic, şi pianista Corina Stănescu, din Craiova, susţin  astă-seară, de la ora 19.00, un recital pe scena Filarmonicii „Oltenia”, ce marchează închiderea stagiunii de muzică de cameră a instituţiei. De altfel, pe Eduardo González îl veţi putea revedea, dar în ipostază dirijorală, cu prilejul concertului de închiderea a stagiunii Filarmonicii craiovene, eveniment care se va desfăşura pe data de 8 iulie, sub genericul „Mexico in the World”. Şi în iulie 2010 muzicianul s-a aflat la Craiova, fiind invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii „Oltenia” într-un concert primit cu entuziasm de publicul meloman, încântat de repertoriul propus de tânărul muzician („¡Viva España – Viva Latinoamérica!”).

Astă-seară, Eduardo González şi Corina Stănescu oferă spre audiţie creaţii precum Sonata a II-a în Mi bemol major, BWV 1031, de Johann Sebastian Bach; Sonata în Mi major, op. 167, „Undine”, de Carl Reinecke; Cantabile şi Presto, de George Enescu; Estrellita, de Manuel M. Ponce (arr. Eduardo González); Idilio, de Alejandro Corona; „Grande Polonaise” în Re major, op. 16, de Theobald Boehm. Puteţi procura bilete de la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 10 lei, iar dacă sunteţi elev, student sau pensionar aveţi reducere la jumătate.

Remarcabilul talent al flautistului mexican Eduardo González l-a propulsat, fără îndoială, printre cei mai valoroşi muzicieni ai generaţiei sale. Fiind frecvent invitat să concerteze în majoritatea centrelor culturale din ţara natală, i-a avut ca parteneri de scenă, printre alţii, pe faimoşii interpreţi Placido Domingo şi Andrea Bocelli, alături de care a participat la realizarea unor spectacole de largă audienţă transmise în direct de posturile de televiziune internaţionale.

Este licenţiat al Universităţii din Veracruz (Mexic) şi a absolvit cursurile de masterat în cadrul Carnegie Mellon University/SUA (specializarea interpretare instrumentală – flaut). S-a perfecţionat apoi sub îndrumarea unor reputaţi muzicieni de talie internaţională. Pe parcursul anilor de studiu, a beneficiat de burse oferite de Fundaţia „Fulbright”, Universitatea din Veracruz, Fundaţia Naţională pentru Cultură şi Arte şi Oficiul Naţional al Educaţiei – Mexic. A fost prim-flautist al Orchestrei Simfonice din Aguascalientes şi al Orchestrei Naţionale de Tineret din Veracruz, membru al Orchestrei Simfonice din Xalapa şi al Orchestrei Simfonice Naţionale din Mexic.

Simultan, desfăşoară o importantă carieră didactică (profesor asistent la clasa de flaut a Universităţii de Stat din Veracruz, lector al Institutului de Muzică  Veracruz şi al Institutului Cultural din Yucatan, profesor de flaut la Institutul Artelor din Culiacán). A coordonat mai multe cursuri de măiestrie în cadrul câtorva universităţi mexicane şi a fost invitat să facă parte din juriul Concursului Internaţional de Flaut de la Stratford (Anglia) şi al Concursului Naţional de Flaut „Gildardo Mojica” din Mexic. În ultimii ani, s-a lansat în cariera dirijorală. A deţinut statutul de dirijor secund pentru realizarea mai multor spectacole de operă: Tosca, Boema, Carmen şi Rigoletto (cu Orchestra Simfonică din Sinaloa/Mexic). În 2010, la pupitrul Ansamblului „Ars Nova” (al cărui director artistic este), a coordonat pregătirea muzicală a lucrării Povestea soldatului, de I. Stravinski.

În prezent, este membru al Arts Symphony Orchestra – Sinaloa şi deţine, în Mexic, statutul de reprezentant oficial al Firmei „Burkart Flutes”: instrumentul pe care cântă este un valoros flaut „Lillian Burkart” (14k).

Apreciata pianistă Corina Stănescu a studiat pianul mai întâi la Craiova, cu profesoara Mariana Ilie, şi a absolvit, în 1983, Academia de Muzică din Bucureşti, specializarea pian (clasa prof. Constantin Ionescu-Vovu). În prezent, desfăşoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia”, maestru corepetitor la Teatrul Liric „Elena Teodorini” şi profesor asociat (acompaniament – corepetiţie) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere din Craiova. Împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii a interpretat lucrări de referinţă din repertoriul naţional şi universal şi a participat la numeroase turnee concertistice în străinătate.

Din anul 2005, alături de violonistul Octavian Gorun formează un redutabil duo concertistic, interpretând de o manieră impresionantă lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de cameră – de la creaţii ale celor mai importanţi compozitori preclasici, până la capodoperele epocii romantice. Datorită performanţelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stănescu se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticilor de specialitate.