Expoziţie a graficianului Benedict Gănescu, la Galeria „Arta”

0
631

Muzeul de Artă din Craiova va organiza vineri, 1 iulie, vernisajul expoziţiei personale a graficianului craiovean Benedict Gănescu (1929-1996). Evenimentul va fi găzduit, cu începere de la ora 18.30, de Galeria „Arta” a Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) din România şi va marca împlinirea, pe data de 2 august a.c., a 15 ani de la trecerea în eternitate a artistului. Expoziţia cuprinde 56 de lucrări, între care şi un portret realizat sculptorului Constantin Brâncuşi şi publicat, în anii ’60, în revista „Ramuri”.

Benedict Gănescu

Benedict Gănescu s-a născut la 14 ianuarie 1929, în Craiova, iar după absolvirea Liceului Comercial „Gh. Chiţu” a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1949-1953), unde i-a avut ca profesori pe Ressu şi pe Dărascu. În 1954 a devenit membru al U.A.P. şi a început o bogată carieră artistică, participând la expoziţii colective de profil, colaborând la reviste cu desene şi caricaturi, ilustrând opere literare.

A executat decoruri şi costume pentru Teatrul din Galaţi (piesele „Aulularia” de Plant şi „R.U.R. de Karel Capek), pentru Teatrul Naţional din Craiova („Doi tineri din Verona”, de Shakespeare) şi pentru Teatrul din Constanţa („Travesti”, de Aurel Baranga) şi a realizat filmul de animaţie „Mimetism”, premiat la Festivalul de animaţie de la San Francisco.

A lucrat în redacţia revistei „Urzica” (1952-1958), dar a colaborat cu desene şi la „Gazeta Literară”, „Luceafărul”, „Ateneu”, „Contemporanul”, a fost instructor artistic la revista „Tribuna României” (1971-1989) şi a participat la reînfiinţarea revistei „Ramuri” din Craiova. Ca ilustrator de carte, l-au consacrat ilustraţiile pentru „Păcală în satul lui”, de Slavici, „Alte nişte fabule”, de Marcel Breslaşu, poemul „Aventuri lirice”, de Geo Dumitrescu, „Gargantua şi Pantagruel”, de Rabelais, pentru care a primit Premiul U.A.P. pentru grafică (1969), „Recital extraordinar”, de Romulus Vulpescu (Editura „Seghers”, Paris), „Sceptrul singurătăţii” (poeme), de Gh. Istrate, „Mitul faurului aburit”, volum de Al. Oprea, „Poeme europene”, de I. Mărgineanu, „Bas relief with heroes”, de Nichita Stănescu, volum editat la Memphis State University Press din America.

A mai realizat numeroase coperte şi ilustraţii pentru caiete-program la „Război şi pace”, de L. Tolstoi, la „Comedia erorilor”, de Shakespeare – pentru care a fost recompensat cu Premiul Academiei (1966), la „Pretendentul american”, de Mark Twain, coperte pentru volumele „Les poemes de l’annee”, de Alain Bosquet şi Pierre Seghers (Editura Seghes, Paris), la „Versuri”, de Yeats, coperte pentru discuri (la „Gaiţele”, de Kiriţescu) ş.a. Lucrări ale sale au participat, după moartea artistului, la diverse manifestări expoziţionale din ţară şi de peste hotare.