Edilii craioveni propun modificarea regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului. Dacă aleşii locali sunt acord şi acordă un vot favorabil în şedinţa de mâine, nici o căruţă nu va mai avea acces pe străzile din Bănie. Cu excepţia calului imortalizat în statuia lui Mihai Viteazul, nici un alt picior de animal de tracţiune sau călărie nu va mai avea voie să călce prin oraş.
Cea mai mare noutate a regulamentului este faptul că municipalitatea interzice total atât căruţele, cât şi animalelor de povară, de tracţiune ori călărie, pe străzile Craiovei. «Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei pentru persoane fizice accesul şi deplasarea în municipiul Craiova cu vehicule cu tracţiune animală, cu animale de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi cu animale izolate sau în turmă», se precizează în raportul de hotărâre al CLM. Prin această reglementare sunt vizate îndeosebi căruţele cu care se deplasează cetăţenii de etnie romă, care obişnuiesc să tranziteze oraşul, de la o margine la alta, în căutare de fier vechi. Pe lângă aceştia intră şi craiovenii care locuiesc la periferia oraşului şi cresc animale în curte, dar vor fi obligaţi să-i ţină în gospodării ca să se ferească de amendă.
Spălatul în arteziene se plăteşte scump
Noul regulament mai prevede sancţiuni şi pentru cei cărora le vine ideea de a se răcori niţel din fântânile arteziene. Astfel, scăldatul şi chiar spălatul în fântânile arteziene şi cişmele sunt fapte care se sancţionează cu amenzi între 500 şi 1.000 de lei. În aceeaşi categorie intră şi persoanele care folosesc lacurile artificiale, din parcurile şi grădinile publice, pe post de iazuri, instalându-se la pescuit. Aceleaşi amenzi le plătesc şi cei care patinează pe pojghiţele îngheţate ale lacurilor amenajate. În altă ordine de idei, craiovenii vor fi sancţionaţi dacă sunt surprinşi că aruncă obiecte de la geamurile sau balcoanele apartamentelor în alte locuri decât cele special amenajate, cazuri în care vor trebui să plătească o amendă cuprinsă între 300 şi 700 de lei. Aceeaşi sancţiune o vor primi şi locatarii care îşi usucă rufele pe nişte suporţi de uscat plasaţi în afara balcoanelor sau chiar pe domeniul public al Craiovei.
Amenzi dure pentru şoferii şmecheri
Cele mai mari amenzi vor fi date pe parte de circulaţie. Potrivit noului regulament, oprirea vehiculelor pe spaţiile verzi, în staţiile de autobuz, pe locurile de parcare ale persoanelor cu dizabilităţi, rezervarea ilegală a locurilor de parcare ori organizarea de curse neautorizate sunt prevăzute să fie sancţionate cu amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei, pentru persoane fizice, şi 2.000 şi 2.500 de lei pentru persoane juridice. O amendă şi mai mare, de până la 2.500 de lei, riscă şi cei care opresc sau staţionează cu autovehicule masive, cu o masă totală mai mare de 3,5 tone, pe domeniul public al municipiului Craiova. În această categorie sunt cuprinşi posesorii de camioane, autobasculante sau microbuze care obişnuiesc să-şi păstreze vehiculele în faţa blocului sau pe marginea străzii, fără a folosi locurile de parcare special amenajate. Aceleaşi amenzi le vor primi şi şoferii care circulă cu maşinile pe trotuare sau blochează căile de acces în sediul instituţiilor publice.