Ministerul Justiţiei cere corectarea grilei de salarizare pentru grefierii şi IT-iştii din domeniu

0
392

grefieriMinisterul Justiţiei cere corectarea grilei de salarizare pentru grefieri şi specialiştii în tehnologia informaţiei din domeniul justiţiei, care sunt îngrijoraţi de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018. Ministerul Justiţiei a mai anunţat că a transmis Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale propunerile pentru proiectul legii salarizării unitare.

“Ministrul Justiţiei a luat act de nemulţumirile exprimate în spaţiul public de grefieri, dar şi de specialiştii în Tehnologia Informaţiei din domeniul Justiţiei care sunt îngrijoraţi de o scădere a salariilor cu până la 50% de la începutul anului 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Totodată, Tudorel Toader a solicitat, în scris, tuturor preşedinţilor curţilor de apel nivelul de salarizare şi baza legală pentru stabilirea salariilor în vederea asigurării unei remuneraţii egale la nivel de ţară. “De asemenea, Ministerul Justiţiei a semnalat şi problemele legate de salarizarea personalului auxiliar de specialitate transmise de sindicatele reprezentative. Dacă în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, în prezent, procentul este de 25-30%. Se propune corectarea grilei, astfel încât salariul de bază al grefierului cu studii superioare cu gradul I şi vechime maximă să fie plasat la nivelul grefierului şef serviciu, adică un coeficient de 3,79, urmând ca în jos să fie corectate corespunzător celelalte salarii şi ceilalţi coeficienţi”, potrivit sursei citate.

Tudorel Toader şi-a exprimat şi disponibilitatea de a fi prezent la lucrările şi dezbaterile Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Potrivit ministerului Justiţiei, activităţile curente ale specialiştilor IT din domeniu presupun gestionarea unei infrastructuri complexe, furnizând servicii atât personalului din justiţie – de ex. email, internet, securitate cibernetică, aplicaţii de specifice (ECRIS, STATIS, aplicaţii financiar-contabile, gestiunea bazelor de date, administrarea sistemelor de videoconferinţă utilizate în audierea martorilor sub acoperire sau deţinuţilor, precum şi în comisiile rogatorii cu instanţe din alte ţări, administrarea sistemelor informatice integrate de înregistrare a şedinţelor de judecată – SIIISJ), infrastructura IT locală, dar şi publicului larg (ex. site-uri şi portaluri WEB ale instituţiilor din Justiţie, INFODOSAR). Totodată, parcul tehnic administrat de cei aproximativ 500 de specialişti IT din Justiţie (instanţe de judecată şi parchete) numără peste 45.000 de echipamente IT (staţii de lucru, servere, periferice, echipamente de stocare a datelor şi echipamente de comunicaţii).