Noul preşedinte francez Emmanuel Macron îl va primi astăzi pe omologul său rus Vladimir Putin la Palatul Versailles – reşedinţa regilor Franţei – pregătit să angajeze o “relaţie în forţă” cu liderul de la Kremlin, pe care nu intenţionează să-l menajeze în dosarul sirian sau în problema Ucrainei, relatează AFP. Cei doi şefi de stat se întâlnesc pentru prima dată într-un context cu totul particular. În ultimii doi ani, sub Francois Hollande, relaţia dintre Franţa şi Rusia s-a deteriorat, în particular, pe dosarul sirian şi vizită a lui Vladimir Putin, programată în octombrie 2016, a fost anulată, chiar dacă dialogul nu a fost întrerupt, dovadă nu mai puţin de 44 de convorbiri telefonice bilaterale şi multilaterale. Aşa cum Moscova a remarcat, niciuna dintre cele 500 de anteprize franceze nu a părăsit Rusia în pofida sancţiunilor.
Tânărul şef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfârşitul săptămânii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strângere bărbătească de mână cu preşedintele american Donald Trump.
“Donald Trump, preşedintele turc (Recep Tayyip Erdogan) şi preşedintele rus sunt într-o logică a relaţiilor în forţă, care nu mă deranjează”, a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.
Chiar dacă nu crede în “invectiva publică”, Macron, 39 de ani, înţelege “să nu lase nimic să treacă de la el” în convorbirile sale cu ‘greii’ acestei lumi, notează AFP. El promite un “dialog exigent”, “fără nicio concesie”, cu omologul său rus, care menţine în ultimii ani relaţii tensionate cu Occidentul.
Pe agenda întâlnirii lor de astăzi figurează teme precum relaţiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului şi crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord şi Libia.
În timpul campaniei prezidenţiale din Franţa, Vladimir Putin şi-a exprimat preferinţa pentru Marine Le Pen. De asemenea, în mai multe rânduri tabăra lui Macron a denunţat ingerinţa rusă în campania electorală, criticând mai întâi organele media ale Kremlinului, şi apoi cyber-atacurile venite de la hackerii ruşi. Nu este prevăzută nicio invitaţie la Elysse şi nicio ceremonie de inaugurare, comunicatul Elysse evocând doar “o vizită de lucru”. O manieră diplomatică de a sublinia că această întâlnire nu se înscrie în cadrul unei vizite de stat.