Se caută 500 de câini pentru adăpostul de la Breasta

2
443

Adăpostul canin a fost terminat şi primii câini au fost aduşi ieri la cuştile lor. Primarul Lia Olguţa Vasilescu şi city-managerul Gheorghe Nedelescu au asistat la primul val de cazări şi au dat asigurări că patrupedele o vor duce bine aici. Padocurile sunt pregătite pentru a primi 512 de exemplare, care vor fi ridicate de pe străzi la nominalizarea cetăţenilor. Condiţia ca un câine să devină locatar este să aibă un comportament agresiv.  

Noul stabiliment canin se găseşte pe malul Jiului, la intrarea în localitatea Breasta şi a fost amenajat de autorităţile locale din bani publici. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a fost prezentă ieri la inaugurarea adăpostului, anunţându-i, printre altele, pe craioveni că tocmai s-a achitat de o promisiune pe care a făcut-o în campanie. „A fost o promisiune pe care am îndeplinit-o. A durat un an, neaşteptat de mult, pentru că atunci când am venit eu la primărie nu exista nici un fel de documentaţie. Se vor face 5.000 de locuri, dar important e că am făcut partea cea mai grea, bucătăria şi sălile pentru deparazitare. De aici, investiţia va fi mult mai mică pentru că e vorba doar de amenajarea unor cuşti”, a declarat primarul Craiovei, care a asistat apoi la transportul demonstrativ al câtorva câini.

Câinii, reclamaţi pe telefonul cetăţeanului

Primarul îi invită pe toţi craiovenii să sune la telefonul cetăţeanului pentru a anunţa unde se află câini agresivi, aceştia fiind cei care vor fi luaţi cu prioritate de pe străzi. „Şi eu am sunat de două ori pe telefonul cetăţeanului şi poate să o facă oricine. Voi verifica personal dacă a sunat cineva, ce a cerut şi dacă i s-a rezolvat problema. Până acum, câinii de pe străzi era cea mai reclamată problemă, dar din păcate nu aveam unde să-i ducem. Vor fi ridicaţi cu prioritate câinii agresivi şi cei din jurul şcolilor, unde am avut şi unele incidente. Important e că începem să rezolvăm această problemă care era cea mai deranjantă„. Pentru că ridicarea câinilor comunitari se face, de multe ori, cu scandal, Olguţa Vasilescu le-a cerut locatarilor să nu se mai opună, câinii urmând să fie ridicaţi de către hingheri chiar şi cu protecţia poliţiştilor locali.

Îmbăiaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi

Autorităţile locale sunt de părere că asociaţiile de protecţie a animalelor nu vor avea motive să protesteze întrucât câinii beneficiază de condiţii „extraordinare” aici. Câinii aduşi sunt înregistraţi într-un registru unic, în care sunt notate date despre aspectul fizic, starea de sănătate şi zona din care au fost aduşi. Dacă e crotaliat, ajunge direct în cuştile individuale. După înregistrare, se merge la deparazitare. Adăpostul este dotat cu o cadă în care va fi curăţat fiecare patruped în parte. „Aici îi vom îmbăia pe toţi câinii şi vom folosi şi şampon”, a precizat city-managerul Gheorghe Nedelescu. După baie, câinii sunt conduşi la cabinet pentru a li se verifica starea de sănătate. Pe baza probelor de sânge, medicul veterinar stabileşte dacă poartă sau nu vreo boală, se face vaccinul antirabic şi sunt sterilizaţi. Timp de trei ore stau în cuştile post-operatorii. Când se trezesc, ajung la cuşca individuală, pe care o vor împărţi cu un alţi trei co-locatari.

Cu ce vor fi hrănite patrupedele

Şi, totuşi, adăpostul canin se confruntă cu o mică problemă, cea legată de costurile de întreţinere. Autorităţile locale au recunoscut că întreţinerea câinilor din stabiliment nu este floare la ureche, fiind necesari destul de mulţi bani îndeosebi pentru hrana lor. La un calcul simplu, numai pe hrană ar urma să se cheltuiască 1,25 miliarde de lei. Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine însă că a găsit deja o variantă mai ieftină pe care o va pune în aplicare. „Există un ordin de ministru care vorbeşte de această hrană uscată care trebuie să fie dată câinilor. Noi nu vrem să plătim mulţi bani ca să respectăm acest ordin. Cel mai probabil o să luăm o amendă – dar asta e, ne asumăm – însă vom face contracte cu magazine, cu cantinele de la şcolile pe care le avem în subordine ca să ne livreze alimentele înainte de expirare. Şi atunci vom folosi cât mai puţine bobiţe care sunt mai scumpe”, a mai spus primarul Craiovei.


Câinii care intră în adăpost nu vor mai ieşi de aici decât dacă vor fi adoptaţi de cineva. Cei care suferă de boli incurabile vor fi eutanasiaţi. „Există un regulament al Colegiului Medicilor în care sunt menţionate 22 de boli incurabile în care se poate executa eutanasierea”, a menţionat medicul Ionel Avram. Câinii agresivi rămân în permanenţă aici, gradul lor de agresivitate stabilindu-se după un răstimp de 10 zile de la aducerea lor.

2 COMENTARII

  1. investitie facuta de o firma in care sub acoperire, se afla fostul director RAT si unul din semnatarii contractului BECHTEL,alin goga,pila onor primaritei,olguta!:)
    18 miliarde pe hardughia asta?!

  2. eu cred ca problema mancarii este o mare problema si nu o mica problema, cine stabileste daca un caine este agresiv?, ne luam dupa toate telefoanele date de niste babe si mosi isterici? la adapost vor ajunge cainii cuminti care sunt usor de ridicat.

Comments are closed.