Studenţii de la Drept, premiaţi pentru prima pledoarie

0
461

24 de studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova au participat, în perioada 23 aprilie – 25 mai, a.c, la cea de-a doua ediţie a Concursului de Procese Simulate. Acesta a fost organizat de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova în colaborare cu Asociaţia Europeană a studenţilor în  Drept (ELSA). În cadrul competiţiei, cursanţii au simulat un proces penal şi au susţinut pledoarii exact ca în instanţă. Cele mai bune reprezentanţii au fost premiate, ieri, în Sala de Consiliu a Facultăţii de Drept. 

Spre deosebire de prima ediţie, concursul din acest an a fost, din câte se pare, mai dificil. Doar două echipe au ajuns în finală. Potrivit ierarhiei stabilite de juriu, premiul I a fost obţinut de echipa formată din studenţii de anul III, Cătălina Gulin, Lucian Niţuleasa, Mirel Morcov şi Alexandra Goşa, iar premiul al II-lea de echipa formată din studenţii Alexandru Macsut, Andra Trăistaru şi Carla Hîrzoiu.  A existat şi un premiu special acordat pentru susţinerea cauzei, înmânat studentei Andra Trăistaru.   Premiile au constat în diplome şi cărţi. Concursul a avut drept scop acomodarea cursanţilor cu „rolurile” pe care le vor  avea după absolvirea studiilor. Prima întâlnire cu sala de judecată le-a dat mari emoţii participanţilor. „Nu a fost deloc uşor. Prima intrare în rol şi în sala de judecată mi-a creat mari emoţii, pe care le-am depăşit pe parcurs. Competiţia a fost foarte strânsă pentru că toţi participanţii s-au pregătit bine pentru acest moment”, a precizat Cătălina Gulin.

Concursul a avut două etape

Concursul s-a desfăşurat în două probe:  una scrisă şi altă orală. Pentru proba scrisă echipele au prezentat ,,concluzii’’ cu argumentele care susţin interesele fiecărei părţi (inculpat şi parte vătămată), exact aşa cum fac avocaţii în procesele reale din instanţă.

Proba orală s-a desfăşurat la sediul Curţii de Apel Craiova, la data de 25 mai 2012. Aceasta a constat în susţinerea pledoariei pentru apărarea intereselor părţii reprezentate de fiecare echipă, apoi rolurile s-au inversat. Pe parcursul probei orale, s-a urmărit modul în care studenţii şi-au însuşit cunoştinţele teoretice şi stăpânesc limbajul şi terminologia juridică. Un alt element pe care juriul l-a avut în vedere a fost maniera în care cunoştinţele teoretice au fost aplicate şi exploatate de către concurenţi într-un caz practic, concret, urmărind abilitatea fiecărui concurent de a îmbina teoria cu practica. Din juriu au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova.

Studenţii vor beneficia de mai multă practică

Prezent la festivitatea de premiere a câştigătorilor acestui concurs, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor a menţionat că „studenţii de la Drept vor avea mai multe ocazii să simuleze procesele. În noua clădire a facultăţii, care va fi dată în folosinţă din toamnă, se va amenaja o sală specială pentru simularea proceselor pentru a le îmbunătăţi practica”. De altfel, proiectul pentru creşterea calităţii activităţii practice se va extinde la nivelul întregii Universităţi. „Din Comisia de Calitate vor face parte şi reprezentanţi ai mediului social. La nivel de Universitate s-a discutat deja cu domnul Popeci şi a acceptat. Vom atrage şi alte persoane. Vrem astfel ca beneficiarii direcţi ai produselor educaţiei să participe direct la elaborarea programelor de studii”, a precizat prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.