Noutăţile economice ale României cunosc un climat benefic, cu şanse mari pe treapta investiţiilor. Din 2020 şi până acum ţara noastră a cunoscut prima modificare pozitivă prin care şi-a îmbunătăţit perspectiva de rating de ţară de la „negativ” la „stabil”. Datele aparţin prestigioasei agenţii de rating Fitch, care a operat, după aproape trei ani, prima îmbunătăţire a ratingului României.
Este aşadar meritul unui Guvern condus responsabil de premierul PNL, Nicolae Ciucă, cel care a reconfirmat poziţia ascendentă a ţării noastre. “Economiştii confirmă astfel soluţiile guvernării noastre responsabile şi importanţa stabilităţii politice, sociale şi economice în această perioadă complicată la graniţele ţării. Am trecut cu bine peste provocări, iar 2022 a fost an de vârf pentru atragerea de fonduri europene, de investiţii străine şi a dovedit capacitatea economiei româneşti de a performa. 2022 este şi anul în care am reuşit să deschidem un amplu proces de reforme necesare economiei, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ghidate obiectivului nostru de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a menţionat Nicolae Ciucă, premierul României.
Asta înseamnă că perspectivele de creştere economică sunt fundamentate pe continuarea programelor guvernamentale şi susţinerea oportunităţilor de dezvoltare a României. Decizia Agenţiei de rating Fitch reprezintă şi un semnal de încredere, atât al investitorilor americani în economia României, dar şi încrederea în contribuţia mediului de afaceri, elemente esenţiale pentru modernizarea ţării noastre şi pentru realizarea reformelor asumate de Guvernul în fruntea căruia se află premierul PNL, Nicolae Ciucă.
“Cifrele pe care le-am înregistrat anul trecut în economie – de la creşterea PIB-ului la valoarea investiţiilor străine şi până la absorbţia fondurilor europene – au demonstrat că România este atractivă pentru mediul de business. Stabilitatea, predictibilitatea şi continuitatea programelor guvernamentale asumate vor face posibilă îndeplinirea obiectivelor pe care le-am propus pentru România încă de la începutul mandatului: balanţă comercială pozitivă până în 2030 şi un Produs Intern Brut de 500 miliarde de euro până în 2027”, a mai declarat Nicolae Ciucă, primul ministru al României.
Veştile bune continuă, pentru că zilele acestea premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, cu care a discutat despre problemele producătorilor români şi despre posibile soluţii pentru acestea. Premierul PNL a oferit deja primele soluţii pentru a păstra calitatea mărfurilor româneşti şi a asigura o aprovizionare permanentă cu produse locale. “Vom sprijini fermierii şi procesatorii autohtoni, pentru a creşte calitatea produselor fabricate în România şi pentru a asigura companiilor româneşti din domeniu mai multă plus-valoare.
Următoarea întâlnire pe această temă va fi una tripartită, între Guvern, reprezentanţii retailerilor şi cei ai producătorilor. În acest format, vom conveni o strategie pentru valorificarea eficientă a produselor agricole locale şi a celor fabricate de industria alimentară autohtonă”, a transmis Nicolae Ciucă.
Aşadar, guvernarea responsabilă este vitală pentru a asigura un climat pozitiv, aşa cum este şi cel confirmat de Agenţia Fitch, crescând astfel competitivitate economiei româneşti. Conducerea PNL şi-a asumat acest traseu al investiţiilor şi dezvoltării, iar rezultatele economice pozitive sunt cele care confirmă această perspectivă!