Programul Naţional de Dezvoltare Locală I a adus, în judeţul Dolj, circa o sută de investiţii, dintre care multe au fost deja finalizate. Ele au schimbat comunităţile în care au fost realizate, iar pe Valea Dunării, comunele au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, după cum a explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peţa-Ştefănescu. Schimbările nu se opresc aici, având în vedere continuarea cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, care înseamnă nu mai puţin de 140 de investiţii în judeţul Dolj.
PNDL I a însemnat, la nivelul judeţului Dolj, 97 de investiţii, conform datelor prezente pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Asta nu a constat doar într-o dezvoltare a comunităţilor, ci şi într-o încredere mai mare a locuitorilor în administraţia publică, atunci când au văzut că lucrurile chiar sunt realizate la ei în localitate.
„PNDL I a fost o gură de aer pentru autorităţile publice locale, în ultimii ani realizându-se investiţii pe care UAT-urile nu ar fi putut să le ducă singure la bun sfârşit, doar din banii de la bugetul local, sau pe care nu ar fi putut să le realizeze pe fonduri europene, unele nefiind eligibile. Ca parlamentar de Dolj, mă preocupă soarta întregului judeţ, însă aş vrea să mă refer, de această dată, la investiţii importante realizate pe Valea Dunării în cadrul PNDL I. Zona este extrem de frumoasă, cu un potenţial imens pentru dezvoltare, şi iată că a venit momentul ca ea să renască prin investiţiile făcute. Lucrări importante au fost desfăşurate în mai multe localităţi, de la apă şi canalizare, la modernizări de drumuri, dar mai ales reabilitări ale unităţilor de învăţământ. Spre exemplu, în comuna Ostroveni, două grădiniţe au fost reabilitate, iar copiii au acum o infrastructură modernă unde să poată învăţa. Chiar dacă provin din mediul rural, asta nu înseamnă că nu trebuie să aibă condiţiile necesare studiului. Dincolo de faptul că aceste investiţii schimbă cu totul aspectul localităţilor, ele vin mai ales în sprijnul cetăţenilor, arătându-le că se poate ca şi ei să trăiască în condiţii mai bune. Nu mai vorbim despre potenţialii investitori care, acum, vor veni în localităţi moderne, creând şi locuri noi de muncă”, a explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peţa-Ştefănescu.
Câteva dintre investiţiile de pe Valea Dunării sunt lucrările de apă şi canalizare din Măceşu de Jos, cele de modernizare a drumului DC 52 Ghidici-Seaca de Câmp în comuna Ghidici, două grădiniţe reabilitate şi alimentare cu apă în Ostroveni, dar şi extinderea sistemului centralizat de alimentare cu apă în Bechet. Proiectele amintite însumează peste 12.000.000 de lei, alocarea totală pe PNDL I pentru judeţul Dolj fiind de aproximativ 324.000.000 de lei. Pe lângă aceşti bani, localităţile beneficiază şi de proiecte pe PNDL II, în cadrul căruia nu mai puţin de 140 de investiţii urmează să fie realizate în Dolj. Valoarea acestora se ridică la peste 812.000.000 de lei, după cum arată datele MDRAP.
„Iată că şi pe PNDL II, primarii au depus proiecte care urmează să fie realizate în anii ce vor veni. Deschiderea lor spre a realiza aceste proiecte, cu susţinerea Ministerului Dezvoltării Regionale, prin Programele Naţionale de Dezvoltare Locală, arată că ei au încredere în ceea ce le oferă actuala guvernare şi că ceea ce Partidul Social Democrat şi-a asumat încă de la început nu este doar o promisiune. În acelaşi timp, oamenii au văzut că lucrurile se mişcă, iar când mergem în localităţi să vorbim cu ei, ne dăm seama că, datorită PNDL, viaţa lor chiar s-a schimbat. Ne-am angajat să facem lucruri serioase în actualul Program de Guvernare şi vrem ca ele să fie duse la bun sfârşit. Atunci când am pornit la drum, am spus că România trebuie modernizată şi că românii au nevoie de un nivel de trai mai bun. Suntem pe acel drum, am îndeplinit o mare parte din Programul de Guvernare şi continuăm, în perioada rămasă din acest mandat dat de români, să ducem lucrurile la bun sfârşit”, a mai precizat Eliza Peţa-Ştefănescu, deputat PSD de Dolj.
Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este un program de finanţare multianual, care are ca obiectiv echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie, în vederea asigurării unor condiţii moderne pentru localităţile României.
auirea … de unde atata prosperitate … oamenii sunt tot mai amarati … in disperare de a gasi o modalitate de supravietuire … si la sat si la oras e aceeasi atmosfera … peste tot numai farmacii de prafuri si case de pariuri, ca bancile inchid si telefoanele mobile nu mai merg …
Comments are closed.