La Liceul Tehnologic Auto învăţământul are viitor

0
706

Liceul Tehnologic Auto din Craiova  a  ieşit, de mai mulţi ani, dintr-un  nemeritat con de umbră în care intrase. În 2013, unitatea de învăţământ a fost inclusă – singura de acest fel, din zona de sud a ţării – în Programul „Adoptă un liceu!”, în care unităţi economice  importante  s-au implicat cât  se poate de serios în procesul educaţional. Mai mult, cu sprijinul partenerilor, s-a mers pe  o  continuă îmbunătăţire a învăţământului  liceal şi, cu precădere, profesional.  În  această săptămână,  reprezentanţii liceului  merg în judeţ, în cadrul  acţiunii „Caravana meseriilor”,  pentru a-şi prezenta oferta pentru anul şcolar 2017/2018.

echipa (1)În urmă  cu  câţiva ani,  actualul Liceu Tehnologic Auto, format  pe structura fostului Liceu Industrial „Tudor Arghezi”, cu alte denumiri purtate după 1990, a intrat într-un plin  proces  de restructurare. În 2013,  a intrat în Programul „Adoptă un liceu!”,  iar de atunci  modernizările au început să vină una după alta. În acest moment, unitatea dispune de 23 de săli de clasă, laboratoare, cabinete  şi ateliere şcolare, foarte  multe dintre ele utilate de partenerii economici, iar în  unele ambientul a fost realizat de elevi ai instituţiei,  bibliotecă modernă,  sală şi  teren de  sport,  un internat cu 240 de locuri, o cantină  unde pot lua masa 150 de elevi /serie, plus o Şcoală de  şoferi, cu un  parc auto propriu.

Pentru anul şcolar viitor, unitatea are o ofertă importantă: liceu – specializările sportiv (28 de locuri – instructor  fotbal),  tehnic/electric  (tehnician   electrician electronist auto – 28 de poziţii) şi tehnic/mecanică (tehnician transporturi, tot 28  de locuri). La învăţământul profesional, cu durata  de  trei ani,  sunt puse  la dispoziţie 56 de poziţii, câte 14  pentru fiecare disciplină: tinichigiu-vopsitor auto, sculer-matriţer,  electrician exploatare joasă tensiune, tehnic/electromecanic.  Dar noutatea  este învăţământul dual – 24 de locuri la operator maşini cu comandă  numerică şi  câte 15  la sudor şi lăcătuşi construcţii  metalice şi utilaj tehnologic. La această formă de educaţie, operatorul economic se  angajează, conform legii,  să asigure, pentru fiecare elev aflat în practică, o sumă de 200 de lei, precum şi, pentru  cei  care nu sunt din  localitate, masă şi cazare gratuite.

Interes din partea copiilor şi părinţilor

echipaToate acestea sunt prezentate, în această săptămână, în tot judeţul, după cum a precizat prof. Georgică Bercea-Florea, în cadrul  „Şcoala  altfel”, la unităţile de  învăţământ gimnazial din  teritoriu. Acţiunea a  început luni, la  Pieleşti şi Robăneşti, a continuat ieri, la Drăgoteşti şi Teslui,  şi va continua la Coşoveni,  Ghindeni, Gherceşti,  Mischii,  Coţofenii din Dos şi Breasta. „Le-am prezentat copiilor şi părinţilor toate avantajele  pe  care le  oferă şcoala noastră. Avem dotări moderne, iar la comanda numerică şi la sudor suntem unicat în această  zonă a  ţării.  Trebuie să mai spun  că sunt  asigurate  gratuit toate echipamentele de protecţie, de la salopete până  la bocanci, ochelari  şi mănuşi. Tinerii care aleg liceul nostru au multiple oportunităţi, mulţi dintre ei putând  fi angajaţi la partenerii noştri economici, cum, de altfel, s-a şi întâmplat în ultimii ani”, a declarat prof. Viorica Cîrstea, profesor de discipline tehnice la Liceul Tehnologic Auto, care, alături  de cadre didactice, elevi din unitate şi reprezentanţi  ai partenerilor  economici face parte din „Caravana meseriilor”.

În teritoriu, audienţa a fost  maximă, elevii fiind interesaţi de oferta prezentată. Mai mult, şi părinţii s-au  arătat  preocupaţi de viitorul  copiilor. „Noi  am  auzit  de acest  liceu, fiul meu este  în clasa  a  VII-a, dar  ne-am gândit că ar  fi  bine  să meargă acolo” – Anişoara Dumitru. „Din ce am văzut, este o şcoală bună. Fata mea  este în clasa a VIII-a şi încă  nu ne-am  hotărât,  dar  cred  că n-ar fi  rău să meargă la  auto. Urmează să mai vorbim” – Dorina Bozgan.