Iohannis, la bilanţul SRI: Absenţa unei legislaţii privind securitatea rămâne o temă sensibilă

0
377

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la bilanţul Serviciului Român de Informaţii, că lipsa unei legislaţii coerente privind securitatea cibernetică şi naţională rămâne o temă sensibilă, iar reforma nu poate întârzia.

“Am vorbit şi despre restanţele pe care le avem în materie de legislaţie. Mă refer aici atât la reluarea discuţiei cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, cât şi la ansamblul reglementărilor în domeniul securităţii naţionale. Absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă”, a declarat şeful statului la bilanţul Serviciului Român de Informaţii pe anul 2015.

Klaus Iohannis a subliniat că “avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia”. Preşedintele s-a referit şi la problema transparenţei şi a credibilităţii publice a SRI.

“Într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esenţial şi poate să asigure premisele transparenţei, colaborării între instituţii şi credibilităţii publice a Serviciului. O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar şi în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic şi acţionează în acord cu principiile lui. Într-o democraţie consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii”, a mai spus Klaus Iohannis.

În plan intern, Serviciului Român de Informaţii îi revine o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei, a mai transmis preşedintele, care a completat că “cetăţenii aşteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranţă şi să le fie respectate drepturile şi libertăţile. În ambele direcţii, SRI are o datorie importantă”.

Iohannis: SRI-ului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept

SRI îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la bilanţul Serviciului pe anul 2015.

”SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituţii, dar şi pentru opinia publică. Am remarcat şi activitatea împotriva reţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar şi rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence”, a afirmat şeful statului, care a subliniat că în plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.

”Pe de altă parte, cred că cetăţenii aşteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranţă şi să le fie respectate drepturile şi libertăţile. În ambele direcţii, SRI are o datorie importantă”, a accentuat Iohannis, lăudând SRI pentru că ”prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri”.

”România este o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism. Am mulţumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetăţenilor României”, a sintetizat preşedintele activitatea Serviciului.

”Am spus celor prezenţi ce aştept de la Serviciul Român de Informaţii şi ce cred că aşteaptă cetăţenii. În primul rând, aştept continuitate şi consecvenţă în acţiuni şi în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială”, a afirmat şeful statului. El a mai arătat că se bucură să constate că ”SRI este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euroatlantică şi contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune”.