Centru transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj-Vratsa

0
338

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, miercuri, contractul de finanţare pentru proiectul „Centru transfrontalier de informaţii şi comunicaţii Dolj-Vratsa”, în valoare de peste 3 milioane de euro, împreună cu directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria, Nicoleta Mincu, şi managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică.

Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de Partener Lider, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” – Partener 2, Biblioteca Regională “Hristo Botev” Vratsa – Partener 3, Administraţia Districtuala Vratsa – Partener 4, vor implementa proiectul “Centru transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj-Vratsa” finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Ca obiectiv general, proiectul şi-a propus să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii transfrontaliere prin dezvoltarea TIC – pe baza informaţiilor şi reţelelor de comunicaţii şi serviciilor din zona transfrontalieră Dolj-Vratsa. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3.280.442,27 euro, 1.825.346,74 euro aferente activităţilor implementate de Consiliul Judeţean Dolj, 1.103.330,95 euro pentru activităţile implementate de către Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, 206.698,03 euro pentru activităţile implementate de către Biblioteca Regională “Hristo Botev” Vratsa, 145.066,55 euro pentru activităţile implementate de către Administraţia Districtuală Vratsa. Din valoarea totală eligibilă a proiectului 84,46% reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 13% valoarea eligibila nerambursabilă din bugetele naţionale, la care se adaugă contribuţia proprie a fiecărui partener reprezentând 2,54%.

Unele dintre marile noastre proiecte s-au realizat pe colaborare transfrontalieră cu Bulgaria”

          Cu prilejul evenimentului, organizat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, preşedintele Ion Prioteasa a subliniat buna colaborare pe care administraţia judeţeană a dezvoltat-o cu Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, organism alături de care au fost implementate mai multe proiecte cu finanţare europeană. «În cadrul acestei întâlniri consfinţim încheierea proiectului nostru pe drumul care porneşte de la Gighera şi cu care am ajuns până la Valea Stanciului. Acest drum a fost dat în folosinţă la sfârşitul anului trecut şi, aşa cum cer normele europene, el va fi pus ani de zile sub observaţie. Suntem disponibili şi transparenţi la orice fel de control sau audit. Pe de altă parte, astăzi semnăm un proiect nou care presupune colaborarea între Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Biblioteca Regională „Hristo Botev” din Vratsa, Consiliul Judeţean Dolj şi Administraţia Districtuală Vratsa. Prin acest proiect încercăm să punem în valoare două clădiri şi o grădină foarte frumoasă care se află în curtea Centrului Militar Zonal şi unde s-a mutat Şcoala de Artă „Cornetti”. La stradă, se află un imobil deosebit, dar aflat în stare avansată de degradare, aşa-numita „Casa Damianov”, care va fi reparat, iar în interiorul imobilului se vor găsi cărţi rare ale Bibliotecii „Aman”. Vor fi câteva lucruri spectaculoase care se vor petrece prin acest proiect. Avem o relaţie deosebită cu Biroul Transfrontalier de la Călăraşi şi vreau să vă spun că unele dintre marile noastre proiecte s-au realizat pe colaborare transfrontalieră cu Bulgaria. Şi de această dată ne vom îndrepta spre districtul Vratsa cu care avem o colaborare de ani de zile. Deşi avem 150 de kilometri de Dunăre care ne leagă de trei districte bulgăreşti – Vidin, Montana şi Vratsa, cred că în proporţie de 90% proiectele noastre le-am realizat împreună cu districtul Vratsa», a declarat şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa.

Judeţul Dolj, lider la proiecte

La rândul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a spus că prin intermediul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi s-au semnat până acum, pe regiunea noastră, respectiv cele trei judeţe riverane Dunării – Mehedinţi, Dolj şi Olt, un număr de 63 de proiecte, în valoare de peste 115 milioane de euro. “Judeţul Dolj este lider, ca de obicei. Este vorba de 37 de proiecte, în valoare de 57 de milioane de euro. Deci, iată că şi această oportunitate de finanţare a fost folosită pentru atragerea de fonduri europene”, a spus directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu.

Totodată, directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria, Nicoleta Mincu, a spus că judeţul Dolj este un beneficiar extrem de important al proiectelor transfrontaliere. «Ne bucurăm să fim prezenţi la Craiova cu prilejul închiderii unui proiect – „Îmbunătăţirea accesului rutier către punctul de trecere a frontierei Bechet – Oryahovo – Reabilitarea drumului judeţean DJ 561 B, secţiunea I, judeţul Dolj şi a străzii Tsanko Tserkovski, municipiul Mizia, districtul Vratsa, Bulgaria” şi deschiderea unuia nou – „Centru transfrontalier de informaţii şi comunicaţii Dolj-Vratsa”. Pentru noi, judeţul Dolj este un beneficiar extrem de important al proiectelor transfrontaliere. Există aici parteneriate de tradiţie. Echipa de la Consiliul Judeţean Dolj este extrem de puternică şi a muncit foarte mult pentru a obţine atât de multe finanţări în cadrul programului nostru».

“Acest proiect presupune şi dezvoltarea Bibliotecii Judeţene

Directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică, a spus că proiectul semnat miercuri în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj vizează implementarea unor sisteme performante de comunicaţii în cele patru sedii care va permite fluidizarea de informaţii înspre şi dinspre cei patru parteneri. “Se vor putea asigura locuri de desfăşurare a unor conferinţe simultane prin sistem de videoconferinţă on-line, un sistem de telefonie IP, prin care se va putea folosi sistemul de telefonie fixă în mod gratuit pentru persoanele care se interesează de locuri de muncă, de oportunităţi de finanţare sau afaceri. Pe de altă parte, acest proiect presupune şi dezvoltarea Bibliotecii Judeţene prin sistemele performante care vor permite scanarea documentelor vechi deţinute de noi şi care, în câteva luni, vor putea fi accesibile pe acel portal care va deservi acest proiect”, a afirmat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «În urmă cu câteva luni, am fost la Bechet şi Dăbuleni, alături de specialiştii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, unde s-au semnat alte două proiecte importante pentru judeţul Dolj: reabilitarea unui bulevard şi o ocolitoare pentru oraşul Bechet şi construcţia unei pieţe agro-alimentare prin care vom rezolva o problemă mare a producătorilor agricoli care îşi expun marfa spre vânzare pe marginea drumului. Va fi o piaţă care se amenajează pe o suprafaţă de cinci hectare şi pe care se va betona o platformă, se va marca fiecare spaţiu de desfacere a produselor, va fi apă curentă, vor fi grupuri sanitare şi împrejmuire pentru întreaga piaţă. Vreau să scot în evidenţă această conlucrare deosebită pe care am avut-o cu Biroul Transfrontalier din Călăraşi, cu ADR Oltenia şi sperăm să ne ajute în continuare şi în segmentul financiar 2014-2020, ca să atragem bani şi să realizăm cel puţin atât cât am făcut în această perioadă de programare care se termină anul viitor».

 

Directorul Direcţiei de Afaceri Europene, Ileana Măjină: «Suma proiectelor pe care Consiliul Judeţean le are în implementare în cadrul programului de cooperare România-Bulgaria este în jur de 15 milioane de euro. Dacă ne ducem în urmă cu câţiva ani şi însumăm proiectele pe care le-am câştigat şi implementat atât în cadrul Programului CBC, program din perioada de pre-aderare, şi le adunăm cu cele pe care le-am avut în perioada post-aderare, 2007-2013, suma atrasă de CJ Dolj depăşeşte 45 de milioane de euro, numai pe cooperare transfrontalieră».