Aproximativ 3.500 de ha de terenuri degradate, preluate din sectorul agricol, în vederea ameliorării, vor fi împădurite de Direcţia Silvică (DS) Dolj. Este vorba de mai multe perimetre aparţinând Ocolului Silvic Dăbuleni, ce însumează 2.640 de ha, şi alte 710 ha de la Ocolul Silvic Segarcea. Din cele 3.500 de hectare destinate împăduririi, o suprafaţă de 3.232 de hectare de teren a fost împădurită. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Dolj, compoziţiile de împădurire folosite la lucrările specifice au avut ca specie de bază salcâmul, pe lângă acesta fiind folosiţi şi stejarul brumăriu, plopul alb şi cel euramerican, glădiţa, sălcioara şi cenuşerul, costul mediu înregistrat pentru lucrările realizate fiind de 7.500 lei/ha. Pentru refacerea lucrărilor din Perimetrul Chisăr (Ocolul Silvic Segarcea), calamitat în 2006, costul mediu la hectar – conform documentaţiilor tehnice – este de 22.000 de lei.
Cota anuală de recoltat a masei lemnoase – 175.000 mc
Potrivit directorului Direcţiei Silvice Dolj, Daniel Drîgnei, 63% din suprafaţa pădurilor pe care DS Dolj le administrează au, în pricincipal, funcţii de protecţie, şi, în secundar, funcţii de producţie a masei lemnoase. 25% din plantaţii au rol de protecţie a ecosistemelor forestiere, 14% sunt executate pe nisipuri mobile, 8% pe terenuri degradate, în timp ce 6 procente reprezintă pădurile din zona dig-mal.
În ceea ce priveşte producţia de masă lemnoasă, cota anuală de recoltat, alocată prin program Direcţiei Silvice Dolj, este de circa 175.000 de mc şi va fi obţinută prin tăierile de regenerare, de îngrijire şi prin cele de igienizare.
513 ha, împădurite în această primăvară
Privitor la lucrările de împădurire, DS Dolj a anunţat un program de circa 1.617 ha, din care în această primăvară – 513 ha. „Vorbim de lucrări de împăduriri integrale pe o suprafaţă de 458 de hectare pe an, din care 33 de hectare în această primăvară; lucrări de regenerări naturale pe 203 hectare, 67 de ha acum, în primăvară; completări în arborete tânăr, pe o suprafaţă de 151 de ha şi alte 805 ha/an pentru refacerea culturilor, dintre care în primăvara aceasta – 292 de ha”, preciza Daniel Drîgnei.