Comercianţii din pieţe, taxaţi cu puncte de penalizare

2
522

Comercianţii din pieţele craiovene trebuie să-şi întâmpine clienţii îmbrăcaţi în halate verzi, cu o atitudine paşnică  şi cu o curăţenie ireproşabilă la tarabe. Un regulament recent întocmit de autorităţile locale stabileşte că agenţii economici vor fi taxaţi cu puncte de penalizate dacă nu duc la îndeplinire aceste reguli, ba chiar riscă să-şi piardă locul de vânzare dacă exagerează cu abaterile.

Primăria Craiova a întocmit regulamentul de funcţionare a pieţelor din oraş şi urmează să-l supună spre aprobarea consilierilor municipali, care se întrunesc joi în şedinţă ordinară. Documentul se referă la modul cum se va desfăşura, de acum încolo, activitatea  în primele patru pieţe din Bănie, respectiv în Piaţa Centrală, Piaţa Brazda lui Novac, Piaţa Gării şi Piaţa 1 Mai. În faza a doua, municipalitatea va încheia un contract de concesiune cu SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova prin care îi va atribui efectiv patrimoniul din toate pieţele. Respectivul contract este îndelung aşteptat şi pentru că, pe baza lui, autorităţilor vor stabili redevenţa pe care o aşteaptă de la societatea comercială nou-înfiinţată.

O listă cu 17 abateri

Potrivit noului regulament, fiecare administrator de piaţă este obligat să ţină un registru special în care să noteze abaterile comercianţilor, producători agricoli sau agenţi economici. La capitolul destinat sancţiunilor, se precizează explicit cum trebuie să se procedeze în acest caz. Abaterile vor fi notate cu puncte de penalitate, care vor fi acordate de la 1 la 5, în funcţie de gravitatea faptei. Punctele pot fi date de către administrator, care trebuie să fie însoţit de un alt angajat al pieţelor în momentul în care constată abaterea, precum şi de directorii  societăţii sau comisia de control, care urmează să fie numită printr-o decizie a directorului executiv, Bogdan Apostol, şi care va fi înnoită din şase în şase luni.

La 5 puncte îşi pierd taraba

Regulamentul stabileşte că, dacă a acumulat cinci puncte de penalitate, în decursul unui an, comerciantul îşi pierde locul de vânzare, precum şi dreptul de a mai presta activităţi economice pe viitor în piaţa respectivă. Autorităţile locale au stabilit o listă cu 17 abateri pentru care comercianţii pot fi taxaţi cu puncte de penalizare. Dacă nu afişează preţurile sau se folosesc de cântare neverificate din punct de vedere metrologic, comercianţii se aleg cu câte un punct de penalitate. Tot câte un punct “culeg” şi dacă nu-şi afişează numele societăţii la loc vizibil sau dacă nu păstrează curăţenia la locul de vânzare şi în jurul acestuia. În plus, fiecare tarabagiu va suporta contravaloarea unui metru cub de gunoi, ceea ce până acum nu se plătea.

Comercianţii trebuie să poarte halate verzi

Comercianţii care reprezintă societăţi comerciale sunt obligaţi să poarte halate verzi, pe spatele cărora să fie inscripţionat numele firmei. Şi nerespectarea acestui fapt aduce un punct de penalitate. O abatere grabă, pentru care se acordă două puncte de penalitate, este atunci când comercianţii îşi expun şi comercializează marfa în afara locului de vânzare alocat. Încasează tot două puncte de penalitate în cazul în care îşi vând produsele pe trotuare, pe căile de acces sau pe spaţiile dintre rândurile de mese, şi trei puncte atunci când participă la scandaluri sau jignesc cumpărătorii, alţi comercianţi din piaţă sau agenţii de control. Potrivit regulamentului, cea mai gravă abatere o constituie subînchirierea totală sau parţială a locului de vânzare la o terţă persoană, abatere pentru care primesc automat cinci puncte şi sunt scoşi din piaţă.

Reducere de 25% pe timp de iarnă

Autorităţile au stabilit ca agenţii comerciali să fie taxaţi preferenţial două luni pe an în trei dintre pieţele enunţate mai sus. Regulamentul spune că, din cauză că pieţele “Brazda lui Novac”, “Gării” şi “1 mai” deţin platouri care nu sunt închise, comercianţii care îşi vând produsele aici vor beneficia de o reducere cu 25% a taxelor pentru lunile ianuarie şi februarie, considerate cele mai friguroase. Deoarece în acest an nu s-a aplicat această înlesnire, regulamentul prevede ca tarabagii să se profite de pe urma ei în oricare alte două luni, până la sfârşitul anului. Ca să beneficieze de aceste reduceri, autorităţile au stabilit o condiţie obligatorie, anume ca vânzătorii – agenţi economici şi producători agricoli –  să facă dovada că şi-au achitat integral taxa pentru folosirea locurilor publice de comerţ.

 

2 COMENTARII

  1. aceste zise noi regulamente,sunt de faptconstituite din normele ce reglementau activitatea fostului serviciu public,cu accentuarea noii foreme de organizare prin care administratorul de piata este de fapt un vataf la dispozitia caruia sta politia locala,nu ca innainte cand nu se vedea picior de politai prin piata,asta ca nu era agreta conducereaDAca nu exista acele reglementari sa fiti convinsi ca actuali nu erau in stare sa numere nici macar mesele din pite la cata experienta administrativa au111Dar au avut mare noroc ca le-au gasit toate facute si atunci ce viseaza noapte aplica ziua.Vai de ei!

Comments are closed.