Pompier craiovean, salvator al unui bărbat din Caracal

0
326

 Pompierul  Rădoacă Marian Cătălin, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltenia al județului Dolj, a salvat de la înec un bărbat căzut în apă într-o zonă de colectare și deversare din Parcul Constantin Poroineanu din municipiul Caracal.

 Un bărbat de 44 ani se bucură în continuare zile frumoase alături de familia lui datorită unui pompier. Bărbatul intenționa să pescuiască, însă s-a dezechilibrat și a căzut în apă.  Soarta l-a adus în apropiere de locul incidentului pe Marian Rădoacă, un pompier care, în timpul său liber, îşi plimba cei doi copii alături de soție pe aleile parcului. Marian Rădoacă îmbracă de 19 ani uniforma Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al județului Dolj. Au fost ani trăiţi la intensitate mare, care au lăsat amprente în personalitatea sa. Meseria de salvator i-a modelat în bine caracterul, dovadă fiind şi gestul pe care tânărul l-a făcut, din instinct, atunci când destinul i-a scos în cale proba vieţii.

Un adevărat salvator

Plutonierul adjutant Marian Rădoacă locuieşte în Craiova, împreună cu soţia şi cei doi copii, de șase ani, respectiv doi ani jumătate. În weekend-urile libere, obişnuieşte să îşi aducă familia în oraşul Caracal la socri, în vizită. Profitând de vremea frumoasă din aceea zi de 28 ianuarie s-a hotărât rapid să își petrecă câteva ore plimbându-se prin parcul din apropiere „Constantin Poroineanu”. Marian Rădoacă îşi aminteşte că, în jurul orei 13.00, în timp ce se plimba liniștit, alături de familie,  pe aleile parcului admirând natura, în apropierea unui pod, a auzit strigătele de ajutor ale unui bărbat, căzut în apa înghețată și prins sub un grilaj în zona de colectare și deversarea a lacului artficial din parc. „Fără să stau prea mult pe gânduri, m-am apropiat rapid să văd ce se întâmplă. La fața locului erau mai multe persoane. Am întrebat dacă cineva a sunat la 112, răspunsul a venit rapid de la un cetățean – DA.  Am coborât de pe pod și m-am poziționat rapid pe grilajul canalului, pentru a încerca să îl prind de mână, curenții  fiind puternici și în orice moment risca să fi tras pe tuburile de deversare.  Bărbatul nu a reușit să se agațe de mâna mea, iar pericolul  devenise din ce în ce mai mare, apa fiind rece,  iar persoana a intrat în panică, dezechilibrându-se, moment în care a fost trasă de curenții apei în interiorul tubului de deversare. Din instinct, mi-am aruncat geaca și telefoanele, i-am zis soției să ia copii și să plece mai departe, neștiind ce va urma în clipele următoare. Am intrat fără să ezit în apa rece ca gheața, doar cu gândul de a salva. Am coborât în cascadă, după care am urmat cursul apei în canalul de deversare, până sub podul unde se afla persona căzută, am apucat-o rapid de mână strângând-o și tragând-o cu putere spre mine. Împreună, am ieșit pe malul lacului, unde ne așteptau colegii pompieri, veniți să  acorde primul ajutor medical calificat. Ajutorul medical i-a fost acordat și fiicei mele, care plângea speriată și dorea insistent să mă vadă. Bărbatul salvat mi-a mulțumit și i-a zis fetiței să se liniștescă, să nu mai plângă, pentru că sunt un erou și, datoritămie, el este sănătos și poate merge fericit la familia lui ”, a precizat Marian Rădoacă.