PMP DOLJ atrage atentia ca firma IRIDEX nu ridica toata cantitatea de gunoi pe care cetățenii o scot la poarta

0
716

Anișoara Stănculescu, presedinte PMP Dolj, Consilier Judetean:”In numele locuitorilor din Grecesti, Poiana Mare, Pielesti si Cosoveni am atras atentia conducerii CJ Dolj asupra gravelor nereguli din activitatea de gestionare a deseurilor”

” Ieri, în calitate de consilier judeţean, am participat la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj unde, printre alte puncte de pe ordinea de zi, s-a discutat şi aprobat încheierea unui act adiţional la Contractul numărul 370/2018 – „Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri din judeţul Dolj şi operarea staţiei de sortare şi transfer Goicea“, contract câștigat în urma unei licitaţii de către Asocierea Iridex Group Salubrizare SRL – Servicii Salubritate Bucureşti SA – Iridex Group Import Export SRL. Acest act adiţional prevede desfăşurarea acestei activităţi şi pe raza municipiului Craiova. Am profitat de această ocazie pentru a atrage atenţia asupra câtorva aspecte negative ale activităţii Asocierii Iridex Group Salubrizare SRL – Servicii Salubritate Bucureşti SA – Iridex Group Import Export SRL, semnalate de către locuitorii unor comune doljene, cum ar fi Greceşti, Poiana Mare, Pieleşti sau Coşoveni”- a precizat liderul PMP Dolj, Anisoara Stanculescu.

PMP DOLJ atrage atentia ca firma IRIDEX nu ridica toata cantitatea de gunoi pe care cetățenii o scot la poarta in vederea colectarii pe motiv că ar depăşi capacitatea pubelei ce le-a fost repartizată, însă fără a li se oferi oamenilor posibilitatea de a plăti o sumă suplimentară pentru surplusul de gunoi menajer strâns. Astfel, cetățenii au două opțiuni: fie distrugerea prin incinerare a deseurilor care permit acest lucru, fie depozitarea ilegală in ,,locuri tradiționale”: pe camp, in albiile raurilor etc.

Apoi, prin taxa de gunoi , cetățenilor li se repartizează o cantitate de deșeuri in volum, dar comunităţile locale achită deșeurile către prestator in lei/kilogram, astfel incat se creaza inechități între cetățenii aceleiași localități. Am atras atenţia că trebuie identificată o soluție care sa respecte principiul  ,,produci mai mult gunoi, plătești mai mult!”. În viitor, cu aceeași problema se pot confrunta și cetățenii din cartierele de case ale Craiovei.

”Noi consideram ca o varianta echitabilă şi viabilă ar fi cantarirea deseurilor de la gospodarii, operaţiune care se poate realiza prin dotarea mașinilor de gunoi cu cantare electronice și revenirea la tarif pe gospodarie si nu pe persoana. Apreciez ca o astfel de masura va avea și un rol de educare a populatiei și încurajarea cetățenilor pentru colectare selectiva, ducand la reducerea cheltuielilor cu gunoiul pe fiecare gospodarie”- a mai spus presedinta PMP Dolj, Anișoara Stanculescu, consilier judetean.

BIROUL DE PRESA PMP DOLJ