După rezultatele modeste din finalul anului trecut, Universitatea are un început de 2020 teribil, în cele 4 meciuri rămase din sezonul regular trebuind să-şi asigure prezenţa în play-off. Echipa nu s-a întărit în pauza competiţională, fiind achiziţionat un singur jucător, iar atmosfera nu este una favorabilă, antrenorul şi portarul titular fiind contestaţi de fani. La primul meci, cel cu Gaz Metan, nu vor putea evolua golgheterul Koljic, căpitanul Bancu şi stoperul Bălaşa, cel care a marcat golul decisiv la ultima victorie de anul trecut, cu FC Voluntari. Meciul cu Gaz Metan este unul extrem de important şi pentru ce va urma. Pentru Mediaş nu ar fi tragedie un eşec în Bănie, atât pentru că nu are presiunea fanilor şi a obiectivului, dar şi fiindcă o aşteaptă un program mai accesibil. În schimb, un eşec la debut, pe teren propriu, pur şi simplu ar arunca în aer Bănia, care pare că stă pe un butoi de pulbere. O înfrângere ar afecta în primul rând atmosfera din jurul echipei, cât şi psihicul juveţilor, dar ar pune o presiune enormă şi din punct de vedere al ierarhiei, fiindcă urmează două deplasări şi un meci acasă cu campioana, CFR Cluj. Paradoxal, o echipă cu un buget net mai mic decât Universitatea, pare să arate cel puţin la fel de bine în acest moment. Craiova a câştigat în tur la Mediaş, scor 3-2, dar să nu uităm cum. Au fost trei greşeli ale lui Pleşca şi un penalty nearcordat gazdelor, la o intervenţie nesăbuită a lui Pigliacelli. În iarna aceasta, Craiova a încercat aducerea lui Edi Iordănescu, fiind dispusă să achite chiar clauza de reziliere şi să cedeze anumiţi jucători, însă mutarea nu s-a produs în principal din cauza stării de insolvenţă a Mediaşului, antrenorul neputând pleca imediat, iar pauza de iarnă a fost foarte scurtă. Înaintea partidei de sâmbătă, vă oferim o analiză a celor două echipe, pe segmente.
Portari
Pigliacelli vs Pleşca – Italianul nu a avut un sezon reuşit. Prestaţii slabe, urmate de scandalul care l-a scos din lot. Alungat de Piţurcă, hulit de galerie, Pigliacelli revine în poartă şi pentru că înlocuitorul său, „Popică”, nu a convins. Rămâne de văzut cum va gestiona situaţia. În amicale a părut în formă. Veteranul Pleşca are o constanţă de invidiat şi a apărat foarte bine în meciurile cu Craiova, cu excepţia celui din turul acestui campionat, când îşi poate imputa toate cele 3 goluri primite. Egalitate la acest capitol.
Fundaşi
Papură va miza probabil pe cvartetul Martic-Acka, Cosic, Vătăjelu, în timp ce Edi i-ar putea alinia pe Pleaşcă (Romeo, Butean, Moura)-Constantin-Larie-Velisar. Din apărarea Craiovei, atât de fragilă, lipsesc Bălaşa şi Bancu, primul, suspendat, al doilea, accidentat. Chiar dacă nu şi-a prelungit contractul, Martic este preferat pentru evoluţia sa bună, iar Vătăjelu a părut într-o formă bună în amicale, chiar dacă a lipsit şi el o perioadă, fiind răcit. Acka-Cosic este un cuplu format abia recent, primul acumulând destule gafe în acest sezon, în timp ce Cosic coboară din linia mediană, unde a jucat cu Piţurcă. Singura dilemă a lui Iordănescu junior este legată de fundaşul dreapta. După plecarea lui Creţu, acela a fost un post cu probleme, Pleaşcă fiind mai mult accidentat, iar Romeo este de fapt mijlocaş de bandă. Cu întăririle Butean şi Moura, Edi este acoperit, problema sa fiind doar pe cine alege din cei 4 pe care-i are acum la dispoziţie. Gazul are doi veterani în centru, iar Constantin este şi liderul şi unul dintre golgheterii echipei, fiind eficient la cornere şi la penalty-uri, chiar dacă pe ultimul, la ratat, la Giurgiu. Velisar, internaţional de tineret, marcator a două goluri de senzaţie în acest campionat, este jucătorul „under” de bază al lui Iordănescu junior. Craiova a primit mai puţine goluri în acest campionat şi a marcat 3 în tur la Mediaş, chiar dacă toate au fost pe erori de portar. Egalitate şi la acest capitol.
Mijlocaşi
Craiova are tripleta Mateiu-Cicâldău-Nistor şi acesta ar trebui să fie şi punctul forte al echipei în restul sezonului. Gazul mizează pe un sistem 4-2-3-1, dar se poate transforma şi într-un 4-3-3. Oaspeţii de pe „Ion Oblemenco” ar putea alinia tripleta Fofana-Droppa (N. Roşu)-Ely Fernandes. În formula oaspeţilor poate apărea şi Nasser Chamed, un jucător în formă, excelent executant de lovituri libere, din care a adus puncte importante sibienilor în acest campionat. Sunt şanse mari ca fazele fixe să decidă partida din Bănie, iar Craiova are şi ea executanţi importanţi în Mihăilă, Cicâldău şi Nistor. Rămâne de văzut dacă al doilea junior al Gazului va apărea la mijloc sau în atac, dar sunt şanse şi ca Edi să înlocuiască rapid jucătorul under. După plecarea lui Olaru, antrenorul Mediaşului are probleme în alegerea celui de-al doilea „junior”, favorit fiind Stephan Drăghici, împrumutat chiar de la Universitatea. Avantaj Craiova.
Atacanţi
Chiar dacă nu de la început, Gazul poate miza pe tripleta Hora-Cardoso-S. Buş, care, în lipsa lui Koljic, este superioară oricărei formule a Craiovei, cea mai probabilă fiind Ivan-Mihăilă-Roman, după ce acesta din urmă i-ar înlocui pe Markovic sau Niţu. Cei trei atacanţi ai Craiovei au marcat împreună câte goluri are Sergiu Buş, golgheterul Gazului. Hora i-a „pedepsit” pe olteni cu orice ocazie, inclusiv la ultima echipă, FCSB, iar Cardoso este jucătorul care poate destabiliza orice apărare prin execuţiile sale, având o tehnică peste media Ligii I. Ofertat şi de Craiova în această iarnă, Ioan Hora a ales Gazul tocmai pentru Iordănescu junior, cel care l-a repoziţionat în teren, ca vârf, în perioada Pandurii, el devenind atunci golgheterul campionatului. Avantaj Gaz Metan.
Antrenori
Din moment ce Craiova a negociat aducerea lui Iordănescu, Papură fiind variantă de rezervă, este clar care echipă îşi revendică avantajul la acest capitol. Papură se loveşte şi de reticenţa propriilor fani, pentru el şi pentru Pigliacelli ar fi fost mai bine ca echipa să înceapă cu un meci în deplasare. Papură a avut rezultate destul de bune şi pare să fi „reparat” atmosfera din lot, dar jocul nu a convins nici în mandatul său anterior şi nici în amicalele din Antalya. Iordănescu a făcut din Gaz Metan echipă de play-off şi îl „bate” pe Papură în primul rând ca discurs public. Rezultatele Mediaşului din amicale au fost chiar mai slabe decât ale Craiovei, dar, aşa cum spuneau ambii antrenori, motivaţia va fi diferită în partidele oficiale, altele fiind obiectivele de atins în perioada de pregătire. Avantaj Gaz Metan.
Conducere
Deşi Craiova beneficiază anul acesta de un buget de aproximativ 9,5 milioane de euro, în timp ce Gazul nu se apropie nici de jumătatea acestuia, medieşenii se află la numai un singut punct în spatele echipei din Bănie. Cei de la Mediaş au gestionat mult mai bine fondurile pentru acest an, în condiţiile în care clubul este şi în insolvenţă. Analizând cele două loturi, nu sunt diferenţe majore, în special în condiţiile absenţelor de la Universitatea: Bancu şi Koljic. Craiova şi-a dorit de-a lungul timpului jucători ochiţi de Gaz Metan şi pe unii i-a şi transferat, respectiv Bic, Carlos Fortes sau Ivanov, însă primii doi nu s-au impus şi au plecat deja din Bănie, iar al treilea este doar rezervă. Avantaj Gaz Metan.