Oraşul tău este cultura ta! Casa Nicolae Romanescu este un monument de arhitectură de interes naţional din municipiul Craiova, situat pe Calea Unirii, lângă Biserica Mântuleasa. Casa a aparţinut familiei Romanescu şi poartă numele celebrului om politic Nicolae Romanescu, cunoscut mai ales pentru înfiinţarea parcului ce azi îi poartă numele.
Clădirea şi anexele interioare ale curţii au fost construite în mai multe etape, în cursul secolului al XIX-lea, ajungând la configuraţia definitivă, datorită arhitectului I.D. Berindey şi antreprenorului C. Roschovsky. Cu un an înaintea morţii, Nicolae Romanescu a hotărât să lase Craiovei casa în care a trăit şi toate colecţiile sale, iar în jurul anului 1935, casa a fost închiriată unei bănci particulare, ca mai apoi, în 1939, refugiaţii polonezi (funcţionarii militari) alături de familiile lor să-şi găsească, aici, adăpostul. După 1941, la mansardă erau adăpostiţi refugiaţi atât din Basarabia, cât şi din nordul Ardealului, iar în iarna anilor 1943-1944, în dormitoarele improvizate la mansardă au fost găzduiţi copiii de la orfelinatul Liceului Ortodox de Fete din strada Brestei.
Casa Romanescu a mai funcţionat o vreme sub titlul de Banca Românească. Apoi casa de Patrimoniu din Craiova a devenit locul unde s-au organizat întâlnirile politice şi şedinţele muncitoreşti. Ulterior, în Casa Romanescu s-a instalat o şcoală cu profil financiar, iar mai târziu, avea să funcţioneze Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, în paralel cu Casa Universitarilor. Din 1974, Casa Romanescu mai este cunoscută drept Casa Universitarilor, spaţiu dedicat activităţilor cultural-ştiinţifice organizate de cadrele didactice de la Universitatea din Craiova, iar în prezent, sălile Casei Romanescu găzduiesc evenimente ale Universităţii din Craiova: susţineri de teze, de doctorat, ceremonii academice restrânse, lansări de carte, conferinţe ştiinţifice, microexpoziţii de artă, cenacluri culturale, întruniri colegiale şi aniversări oficiale.
ANA-MARIA PETOLESCU