Cu câteva zile înainte ca în întreaga lume să fie marcată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, ieri, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj a fost organizată, în colaborare cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), o dezbatere ce a avut ca principală temă nivelul scăzut de informare al populaţiei cu privire la infecţia cu HIV, dar şi discriminarea cu care se confruntă persoanele seropozitive. Conform datelor oficiale, 171 de doljeni sunt infectaţi cu HIV, iar 117 sunt bolnavi de SIDA.
În urmă cu aproape două luni o adevărată isterie s-a declanşat la Segarcea, când zeci de tineri din oraş au dat fuga la medic pentru a-şi face testul HIV/SIDA care să le confirme dacă sunt sau nu purtători ai virusului HIV. Aceştia au intrat în panică după ce au apărut zvonuri conform cărora un tânăr din localitate, decedat între timp, infectat cu virusul HIV, ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere, existând astfel riscul ca şi ele să fi contactat virusul. În opinia reprezentanţilor DSP Dolj, cazul Segarcea a arătat că nivelul de informare al populaţiei cu privire la infecţia HIV este unul foarte scăzut, iar cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei HIV în rândul populaţiei lasă de dorit. În acest context, autorităţile şi ONG-urile active au avut ocazia, ieri, să stabilească direcţiile de acţiune pentru creşterea gradului de informare al populaţiei cu privire la infecţia HIV, astfel încât comportamentele la risc de infectare să fie prevenite.
„Vorbim de un virus isteţ şi abil cum încă nu am întâlnit în medicină”
La eveniment au fost prezenţi medici infecționiști, medicii școlari, mediatorii sanitari, reprezentanți ai autorităților şi ai organizațiilor neguvernamentale. “De Ziua Mondială împotriva SIDA ne aducem aminte de toate victimele infecţiei cu HIV. Este însă şi un moment de meditaţie. HIV nu este nici cancer, nici TBC. Este HIV. Cu toate părţile sale, chiar unele pe care încă nu le ştim. HIV a mişcat medicina înainte şi în cancerologie şi în alte domenii, dar nu am reuşit să-l oprim. Infecţia merge înainte. Vorbim de un virus isteţ şi abil cum încă nu am întâlnit în medicină”, a precizat prof. dr. Augustin Cupşa, şeful Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA Craiova.
Analiza situaţiei persoanelor seropozitive la nivelul judeţului a fost un alt subiect important al dezbaterii, în vederea identificării problemelor cu care acestea se confruntă şi a soluţiilor în direcţia evitării acestora. Accesul la tratament şi la servicii medico-psiho-sociale trebuie să fie asigurat continuu pacienţilor, dovedit fiind faptul că tratamentul este cea mai eficientă cale împotriva răspândirii HIV în populaţie. „E nevoie de implicare şi de efort continuu atât din partea autorităţilor cât şi a ONG – urilor din domeniu astfel încât gradul de integrare în societate al persoanelor seropozitive să fie unul mărit. Numai în acest fel ei vor putea să fie membri activi în comunitate, fără ca pantofii de persoană seropozitivă să fie atât de greu de purtat”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
319 cazuri noi de infecţie
Tot în cadrul dezbaterii au fost prezentate şi rezultatele cercetării „Sub Lupă” – Cercetarea contextului de viață al persoanelor seropozitive din România, dar și identificarea problemelor cu care persoanele seropozitive și comunitatea s-au confruntat în anul 2014. Conform raportului „Sub Lupă”, 30.8% dintre respondenți cred că toți copiii născuți din mame seropozitive vor fi și ei seropozitivi, iar 20% dintre respondenți, cred că este nevoie de veselă separată pentru a se proteja de infecția cu HIV.
Totodată, 69,8% dintre respondenți asociază persoanelor seropozitive cuvinte aparţinând registrului negativ (“frustrate”, “labile”, “nefericite”, „depresive”, “izolate”, “stare de sănătate instabilă și contagioasă”, „dependente”, „iresponsabile”). 24.2% dintre respondenți nu s-ar simți confortabil să îmbrățișeze o persoană seropozitivă. „Autorităţile trebuie să depună un efort continuu astfel încât populaţia să fie cât mai bine informată cu privire la infecţia HIV, la modul cum se transmite şi cum poate fi prevenită”, a afirmat dr. Narciza Dinică, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecție cu HIV, numărul persoanelor înregistrate ca trăind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie 2014 fiind de 12.603.