Peste 300 de craioveni au participat la campania „Donează sânge, fii erou!”

1
345

Dornici să dea o mână de ajutor bolnavilor aflaţi pe patul de spital sau celor care au căzut victime accidentelor rutiere, craiovenii s-au prezentat în număr mare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova pentru a dona sânge.  Timp de o săptămână studenţii medicinişti au încurajat acest demers prin intermediul campaniei „Donează sânge, fii erou!”.

Săptămâna trecută, peste 300 de craioveni au donat sânge în cadrul campaniei susţinute de studenţii medicinişti. Numărul celor care au răspuns invitaţiei de a participa la acest demers umanitar a fost încă şi mai mare. Unii dintre ei nu s-au încadrat însă în condiţiile medicale obligatorii: fie au avut tensiune mică sau mare, fie au suferit de-a lungul timpului intervenţii chirurgicale mai complicate. Pe parcursul celor cinci zile în care s-a desfăşurat campania „Donează sânge, fii erou!” s-au recoltat aproximativ 150 de litri de sânge din care urmează să se facă preparate din sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale, aşa cum ar fi masa eritrocitară, plasma congelată sau concentratul trombocitar. „Campania a debutat prin distribuirea de pliante şi lipirea afişelor în cadrul campusurilor studenţeşti ale facultăţilor din Craiova şi în locurile cele mai populate ale oraşului. S-au împărţit studenţilor şi altor persoane aproximativ 5.000 de pliante prin intermediul voluntarilor înscrişi în cadrul proiectului. Au răspuns foarte mulţi oameni iniţiativei de a dona sânge”, a declarat Iuliana Roşca, coordonatorul campaniei „Donează sânge, fii erou!”

Deficitul de sânge se resimte în spitale

Pentru că deficitul de unităţi şi preparate din sânge continuă să fie una dintre principalele probleme în salvarea şi tratamentul pacienţilor, studenţii medicinişti susţin că donarea sanguină ar trebui să devină o obişnuiţă, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene. Nu de puţine ori, medicii din spitalele craiovene s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales, pe secţii în care consumul este mare aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Din acest motiv, ar fi important ca astfel de gesturi umanitare să aibă loc şi în afara campaniilor organizate de diferite instituţii sau asociaţii.

Bonusuri pentru donatori

Donatorii sunt atraşi şi cu câteva bonusuri: şapte tichete de masă în valoare de 60 lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru despistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Eligibile pentru a dona sânge însă sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Donatorii trebuie, de asemenea, să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu fi suferit de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge în ultimele 72 de zile.

 

Comments are closed.