Lenuţa Ana Stoica, din Pleniţa, trimisă în judecată pentru o delapidare de peste 2,6 miliarde lei vechi după ce, în calitate de angajată a Administraţiei Financiare din localitate a băgat în buzunar aceşti bani, prejudiciind cinci primării dojene care aveau conturi deschise la Pleniţa, a fost condamnată, la sfârşitul săptămânii trecute, de Judecătoria Băileşti, la 4 ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa a menţinut măsura arestării preventive faţă de femeie, care este după gratii de pe 21 iulie a.c.
Reamintim că, la 1 iulie a.c., mai multe Administraţii Financiare locale din judeţ au fost închise, iar la preluarea documentelor de la Pleniţa s-a constatat că lipsesc bani din gestiune. Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a trimis inspectorii să verifice activitatea unităţii din Pleniţa pe perioada ianuarie – iunie 2011 şi a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băileşti. Principala suspectă de “subtilizarea” banilor a fost Lenuţa Ana Stoica, de 49 de ani, care, de la sfârşitul lui 2010, îndeplinea atribuţiile de casier al unităţii fiscale din Pleniţa, întrucât titulara postului intrase în concediu de maternitate. Iniţial, reprezentanţii DGFP Dolj au constatat că prejudiciul adus instituţiei era de 132.202 lei (1,3 miliarde lei vechi), bani care lipseau din conturile mai multor primării din judeţ. Raportul a ajuns şi pe masa procurorilor din Băileşti, care, pe 21 iulie a.c. au efectuat o percheziţie la domiciliul femeii, unde s-a găsit un carnet de file CEC necompletat, o casă de marcat şi mai multe documente contabile, femeia fiind reţinută, apoi arestată preventiv. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băileşti, la finalul cercetărilor s-a dovedit că femeia băgase “în buzunare” peste 260.000 lei în perioada respectivă, (fie falsificând file CEC, fie adăugând un zerou la finalul sumei sau modificând prima cifră pe CEC-urile completate de diverse persoane după care încasa ea diferenţa, iar apoi, ca să acopere banii lipsă, muta diverse sume dintr-un cont în altul), primăriile prejudiciate fiind Pleniţa, Unirea, Vârtop, Sălcuţa şi Caraula.
Lenuţa Ana Stoica a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată. La sfârşitul săptămânii trecute, joi, 24 noiembrie a.c., judecătorii de la Băileşti au găsit-o vinovată pe femeie şi au condamnat-o la 4 ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa a obligat-o pe inculpată la plata sumei de 96.778 lei despăgubiri civile către Primăria Caraula, cu dobânzile legale aferente, 11.424 lei depăgubiri civile către Primăria comunei Pleniţa, 1.000 lei cheltuieli de judecată către partea civilă Primăria comunei Pleniţa, 4.340 lei cheltuieli de judecată către partea civilă Primăria Caraula şi 1.000 lei cheltuieli judiciare statului. Din fericire pentru ea, primăriile Sălcuţa, Vârtop şi Unirea nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Hotărârea Judecătoriei Băileşti nu este definitivă, astfel că poate fi atacată cu recurs atât de inculpată, cât şi de procurori.