Şase elevi din Craiova, selectaţi să participe la primul curs din lume despre calculatorul cuantic

0
587
Șase elevi de la Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” din Craiova au fost selectaţi să participe online la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit pentru liceenii care doresc să înveţe despre calculatorul cuantic, calculatorul despre care se spune că va oferi uriaşe avantaje ştiinţifice şi economice, fiind mult mai rapid decât actualele computere în rezolvarea unor sarcini complexe, informează Agerpres, conform edupedu.ro.

Iniţiativa de a le oferi elevilor de la clasele de matematică-informatică ale Colegiului “Nicolae Titulescu” din Craiova o deschidere mai largă în domeniul calculatoarelor a aparţinut profesoarei de informatică Marilena Ionescu, care, urmărind noile tehnologii, a găsit Qubit by Qubit – din SUA, un proiect de învăţare online prin care elevii pot dobândi cu ajutorul informaticii abilităţi necesare în viitor pe piaţa muncii. “Este primul curs de „quantum computing” creat de către MIT, Stanford University şi Harvard University pentru liceeni din întreaga lume. Pe parcursul a două semestre de prelegeri săptămânale, secţiuni de laborator şi teme pentru acasă, elevii dezvoltă o înţelegere fundamentală a calculului cuantic, inclusiv algebra liniară de bază, mecanica cuantică, calculul şi informaţia cuantică şi algoritmii cuantici. Ei vor avea chiar şansa de a programa pe un computer cuantic real. În fiecare săptămână, elevii participă la trei activităţi: o prelegere de 1,5 ore, un laborator de 1 oră cu un asistent didactic şi o temă pentru acasă”, a declarat profesoara Marilena Ionescu. Instructorii şi asistenţii care predau cursul provin de la universităţi de top, inclusiv MIT, Stanford şi Universitatea din Waterloo, oferă, de asemenea, asistenţă suplimentară este disponibilă pentru elevi, inclusiv sesiuni de revizuire a temelor şi a programului de lucru pe Discord. La finalizarea cursului, elevii vor primi un certificat de absolvire.

Numele celor şase elevi eminenţi

Aşa cum s-a amintit, instructorii şi asistenţii care predau cursul provin de la universităţi de top, inclusiv MIT, Stanford şi Universitatea din Waterloo,  şi oferă deasemnea, asistenţă suplimentară pentru elevi, inclusiv sesiuni de revizuire a temelor şi a programului de lucru.La finalizarea cursului, elevii vor rprimi un certificat de absolvire. Cel mai bine completează Marilena Ionescu: “Suntem mândri de ceea ce am obţinut, fiind vorba de o adevărată muncă.  “Cuanticii” ColegiuluiNaţional “Nicolae Titulescu” din Craiova sunt de la clasa 11 A- matematică- informatică, cu toţii meritând respectul:  Boltaşu Lucian, Marinoiu Denis, Mitrică Adrian, Stoian Daria, Stoica Andrei şi Tănasie Cezar. Foarte pasionaţi de tehnologie, cei şase elevi au construit, anul trecut roboţi pentru concursul NextLab, desfăşurat cu restricţiile impuse de pandemie,la care Stoian Daria și Boltaşu Lucian au reuşit să ocupe locul V, la faza naţională”.

FOTO: Boykov/Dreamstime.com