Acces la programe de educaţie şi sănătate pentru 12 comunităţi din Dolj, Gorj şi Olt, în cadrul zefir

0
414

Palatul Administrativ din Craiova a găzduit vineri, 25 octombrie a.c. evenimentul de lansare a programului „ZefiR. Împreună pentru puterea de acţiune”, prin care peste 20.000 de persoane din Amărăştii de Jos, Bârca, Filiaşi şi Negoi (Dolj), Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Polovragi şi Târgu Cărbuneşti (Gorj), Caracal, Grădinari, Piatra Olt şi Slatina (Olt) vor avea acces mai bun la servicii de educaţie şi sănătate. La eveniment au participat Ulrich Stuerzinger, şeful diviziei UE pentru noile state membre, şi Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveţiei în România.

ZefiR este iniţiativa unui consorţiu coordonat de Terre des Hommes şi format din Amare Rromentza, Agenţia Împreună, Fundaţia PACT şi Fundaţia Pestalozzi ca parteneri principali şi Habitat for Humanity România şi SASTIPEN ca parteneri asociaţi. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană. ZefiR se bazează pe o abordare integrată privind sănătatea şi educaţia, ca arii prioritare de acţiune, alături de locuire – ca domeniu complementar, având la bază dezvoltarea comunitară ca abordare transversală.

De-a lungul celor 46 de luni ale proiectului, beneficiarii şi ceilalţi membri din cele 12 comunităţi sunt implicaţi direct în toate etapele de implementare, pornind de la analiza nevoilor comunităţii şi până la evaluarea impactului, cu participarea largă a tuturor factorilor interesaţi. “Sunt de părere că din momentul în care această colaborare a început, vom avea zero probleme. Este evident faptul că autorităţile sunt dedicate acestor probleme privind comunităţile de etnie romă. Acest proiect – ZefiR – se referă la dezvoltarea resurselor umane. Vom putea spune că reprezintă un succes atunci când îşi vor plăti taxele şi vor contribui la bunăstarea comunităţii. Este o foarte mare provocare să investeşti toată puterea pentru cei mai slabi membri ai comunităţii. Este un proiect pe termen lung şi sper să fie sustenabil. Sunt convins că va funcţiona datorită implicării dumneavoastră şi vă doresc succes!”, a spus Ambasadorul Elveţiei în România, Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet.

“Este nevoie ca această etnie să se integreze în societate”

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Laurenţiu Ivanovici, a spus că autorităţile fac numeroase eforturi pentru sprijinirea cetăţenilor de etnie romă. “În judeţul Dolj este o populaţie importantă de cetăţeni de etnie romă pentru care autoritatea administrativă a judeţului, împreună cu societatea civilă, depun eforturi pentru rezolvarea problemelor economice, sociale, culturale ale acestei comunităţi. În acest sens, în această vară am încheiat un acord de parteneriat cu Oficiul Francez de Imigrare şi Integrare, prin care persoanele de etnie romă care se întorc în judeţul Dolj beneficiază de un ajutor financiar. Cu toate aceste strategii şi programe, nu ne sfiim să recunoaştem că această problemă a cetăţenilor de etnie romă nu şi-a găsit încă rezolvarea. Noi facem mereu demersuri în acest sens. De-a lungul anilor s-au făcut tot felul de promisiuni care au rămas de multe ori neîndeplinite, din acest motiv cetăţenii de etnie romă privesc cu scepticism aceste programe de ajutorare şi dezvoltare a lor. Mulţi dintre ei încă se consideră discriminaţi. Este nevoie ca această etnie să se integreze în societate pentru că numai aşa se pot rezolva problemele”, a spus Laurenţiu Ivanovici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.