Cristian Ţopescu va vorbi la Craiova „Despre fair play în viaţă şi sport”

0
541

Cristian Ţopescu consideră că cele mai mari trei performanţe sportive româneşti din toate timpurile sunt triplul succes olimpic aur-argint-bronz în concursul individual de gimnastică al Jocurilor Olimpice – ediţia Sydney 2000, când Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru au urcat pe podium, dubla victorie mondială a echipei masculine de handbal a României în 1970 şi 1974 şi performanţa de excepţie a Nadiei Comăneci de la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, când a obţinut nota 10.

Primul invitat al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” la „Întâlnirile SpectActor” – ediţia de toamnă va fi cunoscutul comentator sportiv Cristian Ţopescu (74 de ani). Publicul craiovean îl va putea reîntâlni, faţă în faţă de această dată, duminică, 2 octombrie, ora 11.00, în Sala „Ion D. Sîrbu” a amintitei instituţii. Cristian Ţopescu va susţine aici conferinţa intitulată „Despre fair play în viaţă şi sport”, moderator al întâlnirii fiind Nicolae Coande, secretar literar al TNC.

Cristian Ţopescu

Cristian Ţopescu s-a născut la 26 martie 1937, în Bucureşti, şi a absolvit Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (promoţia 1970). Este fiul lui Felix Ţopescu, fost component al echipei naţionale de echitaţie a României la Olimpiada de la Berlin din 1936, câştigător a numeroase trofee în anii ’30. Deşi  Cristian Ţopescu a cucerit două titluri de campionat naţional la călărie, adevărata performanţă a realizat-o din spatele arenelor sportive, de la microfonul de „crainic” al TVR. De altfel, este cel mai cunoscut şi apreciat comentator sportiv român. Vocea sa a însoţit performanţele echipei naţionale de la Campionatul Mondial din Italia ’90, din Statele Unite în 1994, dar şi Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din gimnastica mondială.

Din 1964 şi până în 1983, Cristian Ţopescu a transmis în direct mii de confruntări din campionate interne, cupe şi campionate europene şi mondiale şi jocuri olimpice. Suspendat de la microfon câţiva ani, a revenit după 1990, devenind reporter sportiv la Radio Europa FM şi director de Relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua. Finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, comentată de Ţopescu, rămâne unul dintre cele mai mari evenimente din activitatea sa de crainic. A fost director al cotidianului ProSport, comentator la canalul Eurosport, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, vicepreşedinte al Fundaţiei „ProSport, ProFamilie, ProEducaţie” şi membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Pe parcursul carierei sale a publicat cărţile „Fair Play”, în colaborare cu Virgil Ludu (1980), „Steaua – performanţă şi prestigiu”, în colaborare cu Octavian Vintilă (1987), şi „Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV” (2002), în colaborare cu Alexandru Răducanu.

În urma alegerilor parlamentare din 2008, Cristian Ţopescu a fost ales senator de Bucureşti din partea PNL. Jurnalistul este tatăl a trei copii: Cristian (32 de ani), Cristina (48 de ani) şi Sebastian (12 ani).

***

Cât priveşte „Întâlnirile SpectActor” în cadrul cărora Cristian Ţopescu va conferenţia, acestea reprezintă, începând cu anul 2009, un eveniment cultural important în viaţa Craiovei. Printre cei invitaţi, până în prezent, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” se numără personalităţi precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, Principele Radu al României şi Dan Grigore. „Aceste conferinţe şi-au propus să aducă în faţa unui public cultivat, inclusiv tânăr, diferite personalităţi ale culturii româneşti contemporane, în dorinţa de a stabili un dialog pe coordonate umaniste, atât de necesar în actuala etapă a formării unei noi Românii”, spune Nicolae Coande, secretar literar al TNC şi, totodată, moderator al „Întâlnirilor SpectActor”.

„Tatăl meu mi-a dat o educaţie sportivă, atât din punct de vedere fizic, îndemnându-mă să fac sport, cât şi moral, asta însemnând respectarea câtorva principii de viaţă: cinste, corectitudine, onoare, demnitate”.

 

„De mic am fost atras de microfon. Pe fereastra casei în care locuiam îmi pusesem o cupă dintre cele câştigate de tatăl meu şi ziceam că este microfon. Mă uitam pe stradă şi descriam trecători, maşini, animale, întâmplări”.

 

„Hai să nu spunem idol, dar Tudor Vornicu mi-a fost model. Am făcut o ucenicie de vreo doi ani pe lângă el – cum se spune în televiziune, căram servieta. Şi învăţam cu ochii, cu urechile. E o meserie care mai mult se fură decât se învaţă”.